Soroševa fondacija tužila Mađarsku zbog Zakona

Fondacija Otvoreno društvo, čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš, saopštila je da je podnela tužbe Evropskom sudu za ljudska prava i mađarskom Ustavnom sudu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.09.2018.

23:17

Soroševa fondacija tužila Mađarsku zbog Zakona
Foto: Gettyimages

Tužbe su podnete zbog nedavno usvojenih zakona u Mađarskoj, za koje smatra da su usmereni protiv civilnih organizacija koje rade sa izbeglicama i tražiocima azila, navodi se.

Direktor pravnog tima te organizacije Džejms Goldston izjavio je da pravna akcija ima za cilj da se suprotstavi zakonima čiji je cilj da "zastraši i zaustavi nezavisne glasove u Mađarskoj", prenosi AP.

Zakoni nazvani "Stop Sorošu" usvojeni su u junu, a predviđaju zatvor do jedne godine za ljude koji pomažu tražiocima azila, dok je u mađarskoj skupštini u julu odobreno uvođenje 25 odsto poreza na finansijsku ili materijalnu pomoć grupama koje promovišu migraciju.

U saopštenju Fondacije navodi se da takozvani zakoni "Stop Sorošu" krši "garancije slobode izražavanja i udruživanja" zagarantovane evropskom Konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega moraju da se ukinu, prenosi portal Politiko.

"Otvoreno društvo podnelo je tužbe pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava istog dana, pre nego što će da čeka odgovor mađarskih sudova, zbog aktuelne štete koju je to zakonodavstvo učinilo i zbog toga što su sudovi Mađarske postali sve cešći ne žele da izazivaju Vladu", navodi se u saopštenju.

Predsednik Fondacije Patrik Gaspard smatra da će novo zakonodavstvo zaustaviti samo jednu stvar - demokratiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: