"Pretnje i retorika iz dana komunizma, mora da prestane"

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi uveren je da suština sporazuma između Beograda i Prištine mora da dođe od samih strana.

Izvor: Beta

Petak, 17.08.2018.

19:46

screenshot

Kako je rekao, taj sporazum mora da bude primenjiv, trajan i da doprinosi stabilnosti u regionu, ali mora i da obezbedi sigurnost svim građanima, uključujući kosovske Srbe i SPC.

Navodeći, naime, da postoje ograničenja kad je reč o tome što će SAD da prihvate kao sporazum, Delavi je u video poruci iz Prištine govorio upravo o tome da svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući "osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu".

"U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive", poručio je u video poruci američki ambasador iz Prištine.

Delavi je naglasio da SAD žele da pomognu da se postigne sporazum koji bi bio "primenjiv, trajan i koji bi doprineo stabilnosti u regionu".

"Ne želimo da se vratimo u stare dane, ne želimo da vidimo sporazum koji će da stvori više problema nego što će ih rešiti", zaključio je Delavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: