"Obama o referendumu na KiM, najveća informaciona prevara"

Srbija i Rusija se očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom, ukazala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.08.2018.

15:15

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ona je navela da se sa tim posebno suočava Srbija, naročito Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom.

Ona je, nakon sastanka sa srpskim ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, istakla da je možda najveća "informaciona prevara" bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.

"Da li će biti gore?", zapitala se Zaharova i dodala da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti "fejk vestima".

Ona je ukazala i da se Rusija često suočava sa velikim napadima, da su ruski hakeri upali u nečiji sistem i izvršili uticaj, ali stvarnost je, kaže, drugačija.

"Kod nas na nivou države postoji najstriktnija zabrana za delatnost za zločine u sajbersvetu", podvukla je Zaharova. Prema njenim rečima, Rusija je najaktivnija na međunarodnom nivou i međunarodnim organizacijama u promovisanju koraka protiv upadanja u sajbersferu, kao i da ima nekoliko velikih kompanija koje rade na tome, ne samo u Rusiji, već i u pojedinim delovima Evrope.

"Te kompanije su postigle dobre rezultate i ako je Srbija zainteresovana, a verujem da jeste, oni su spremni za saradnju", rekla je Zaharova.

Kaže da je sa ministrom Popovićem razgovarala i o ruskom istraživačkom centru Dečji kamp Artek, koji je, kako je objasnila, poseban prosvetni program za decu gde uče o sajbersferi, ali je i kombinacija odmora, studija i humanitarne aktivnosti.

Ona je istakla da bi povezivanje srpske omladine sa omladinom iz Dečjeg kampa Artek bio jedan lep način povezivanja i proučavanja delatnosti u sajbersferi.

Zaharova se pre toga sastala sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Zaharova je rekla da je ruska spoljna politika dosledna kada je u pitanju problem Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: