m.b92.net

"Obama o referendumu na KiM, najveća informaciona prevara"

10. avgust 2018. | 15:15 -> 17:45 | Izvor: Tanjug

Beograd -- Srbija i Rusija se očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom, ukazala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Deli:
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Ona je navela da se sa tim posebno suočava Srbija, naročito Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom.

Ona je, nakon sastanka sa srpskim ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, istakla da je možda najveća "informaciona prevara" bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.

"Da li će biti gore?", zapitala se Zaharova i dodala da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti "fejk vestima".

Ona je ukazala i da se Rusija često suočava sa velikim napadima, da su ruski hakeri upali u nečiji sistem i izvršili uticaj, ali stvarnost je, kaže, drugačija.

"Kod nas na nivou države postoji najstriktnija zabrana za delatnost za zločine u sajbersvetu", podvukla je Zaharova. Prema njenim rečima, Rusija je najaktivnija na međunarodnom nivou i međunarodnim organizacijama u promovisanju koraka protiv upadanja u sajbersferu, kao i da ima nekoliko velikih kompanija koje rade na tome, ne samo u Rusiji, već i u pojedinim delovima Evrope.

"Te kompanije su postigle dobre rezultate i ako je Srbija zainteresovana, a verujem da jeste, oni su spremni za saradnju", rekla je Zaharova.

Kaže da je sa ministrom Popovićem razgovarala i o ruskom istraživačkom centru Dečji kamp Artek, koji je, kako je objasnila, poseban prosvetni program za decu gde uče o sajbersferi, ali je i kombinacija odmora, studija i humanitarne aktivnosti.

Ona je istakla da bi povezivanje srpske omladine sa omladinom iz Dečjeg kampa Artek bio jedan lep način povezivanja i proučavanja delatnosti u sajbersferi.

Zaharova se pre toga sastala sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Zaharova je rekla da je ruska spoljna politika dosledna kada je u pitanju problem Kosova.
Komentari 23
Pošaljite komentar
Deli:
Vrh
Desktop sajt

B92 © 2018