Dačić: Cilj nam je EU, što više poglavlja, što kraće

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao da je ključni i jedinstveni cilj Srbije članstvo u EU i otvaranje što više poglavlja u što kraćem vremnu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.05.2018.

13:51

Dačić: Cilj nam je EU, što više poglavlja, što kraće
Ilustracija: Thinkstock

"Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama, i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena", rekao je Dačić na sastanku Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region u Kataniji.

On je naveo da je Srbija do sada otvorila dvanaest pregovaračkih poglavlja. “Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat mogao da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju - punopravnom članstvu u EU”, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je istakao da je svima na zapadnom Balkanu, od neprocenjive važnosti da se proces evropskih integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU.

Dačić je istakao da uprkos izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu suočava, jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu.

Ministar je ukazao da politika proširenja EU predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanje stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine, što je, kako je rekao, nedvosmisleno potvrđeno i na nedavno okončanom Samitu u Sofiji, činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na ZB.

“Upravo u cilju ubrzavanja Evropske integracije prepoznajemo i višestruki značaj Jadransko-jonske Strategije: unapredjivanjem njene primene u praksi imamo priliku da blisko sarađujemo sa administracijama ostalih učesnica - država članica EU, kao i država kandidata i aspiranata”, naveo je ministar.

On je istakao da Srbija u isto vreme blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, a da Strategija za Srbiju ima još jednu dimenziju dodatne vrednosti.

Dačić je naveo da Srbija očekuje da prave vrednosti naše regionalne saradnje, kroz makroregionalne strategije EU za Dunavski i Jadransko-jonski region, budu vidljive i dostupne svim gradjanima u regionu.

“U tom smislu, spremni smo da se od sada znatno više usredsredimo na konkretne projekte koji bi se ostvarivali kroz primenu Akcionog plana Strategije EU za Jadransko-jonski region”, poručio je Dačić.

Prioriteti u sektorima saobraćaja i energetike moraju biti prilagođeni inicijativama koje su pokrenute i u sklopu drugih foruma („Berlinski proces“, Višegradska grupa, Energetska zajednica i dr), kako bi ih dopunili, a ne stvorili percepciju nepotrebnog ponavljanja ili preklapanja, rekao je Dačić.

On je ukazao na veoma značajne korake koji su postignuti od poslednjeg sastanka Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative, korake koji su potvrdili efikasnost modela tesne saradnje država i Evropskom komisije u pravcu uspešne primene Strategije EU za Jadransko-jonski region.

U pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru tzv. ,,Berlinskog procesa”, podržava primenu regionalnih projekata zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u mlade, kao i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog članstva u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: