Berluskoni neće ići protiv nove vlade

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je danas da će njegova stranka Forca Italija glasati protiv nove koalicione vlade.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.05.2018.

13:17

Berluskoni neće ići protiv nove vlade
Foto: Getty Images

Vladu su podsetimo, nakon pregovora, formirali evroskeptični Pokret pet zvezdica i antiimigrantska Liga.

Forca Italija bila je saveznik desničarske Lige na izborima u martu, a Berluskoni je ranije ovog meseca "dao blagoslov" svom savezniku da razgovara sa Pokretom pet zvezdica, nakon što su sve druge političke opcije bile blokirane.

Berluskoni je, ipak, u saopštenju ocenio da je program koje su sastavile dve stranke "naivna knjiga snova", preneo je Rojters. On je dodao da Forca Italija jedino može da potvrdi svoju odluku da glasa protiv poverenja novoj vladi i bude u opoziciji.

Glasovi poslanika Force Italije, medjutim, nisu neophodni da bi koalicija Pokreta pet zvezdica i Lige dobila većinu glasova u parlamentu.

Italijanski predsednik Serđo Matarela prethodno je poverio premijerski mandat Đuzepeu Konteu (54), koga su predložili Pokret Pet zvezdica i desničarska Liga, a Konte je potvrdio ulogu Italije u EU i na međunarodnoj sceni, ali i poručio da će, pre svega, biti "advokat odbrane italijanskog naroda".

Konte, malo poznat profesor prava iz Firence, predvodiće koaliciju sačinjenu od antiimigrantke Lige i evroskeptičnog Pokreta "Pet zvezdica", koji su najavili da će osporiti propise EU na polju monetarne unije, fiskalne strogoće i imigracije, napominje britanska agencija.

Analitičari predviđaju da vladajuća koalicija, sa Konteom kao premijerom, neće istrajati do kraja petogodišnjeg mandata i da prevremeni izbori već 2019. godine, ostaju kao mogućnost, navodi američka agencija.

Italija je bila u političkom ćorsokaku otkako su u martu u toj zemlji održani izbori bez jasnog ishoda.

Posle višenedeljnih bezuspešnih pregovora između stranaka, Pokret "Pet zvezdica" i Liga napokon su se, prošlog petka, dogovorili da oforme vladu, obećavši da će povećati poreze i podstaći potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: