"Bolje da nas čuju ili ne? Bilo bi pogubno da nismo došli"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobro što je Srbija prisutna na skupovima u Sofiji i podvukao da je biti deo sveta deo naše politike.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.05.2018.

20:22

Foto: Tanjug/EPP Western Balkans Sumitt

"Bilo bi neozbiljno, loše i pogubno da nismo ovde" rekao je Vučić za TV Pink u Sofiji.

Komentarišući kritike, koje se mogu čuti na to što je Srbija prisutna u Sofiji, primetio je - a šta bi bilo i kako bi to izgledalo da nismo ovde i da nas ne čuju i Merkel, Kurc, Berluskoni, ostali lideri zemalja EU i njeni zvaničnici.

"Da li je bolje da nas čuju ili ne?", upitao je predsednik Srbije i naznačio da su ovde i Albanci sa KiM, kao i oni iz Albanije, zatim i Bakir Izetbegović iz BiH.

"Da li mislite da je bolje da se glas Srbije ne čuje?", upitao je i dodao da bi bilo neozbiljno, loše i pogubno da nije prisutna.

Kako je rekao, i mi moramo da se borimo za prezentaciju istine i onoga što radimo, da pokažemo lepšu sliku i radimo na boljem imidžu Srbije, a "biti deo sveta je deo naše politike".

Rekao je i da samo treba zamisliti koliko bismo se i kako borili da je neka marljivija i vrednija vlast bila u Srbiji 2008. godine, a za one koji sada nešto pričaju i kritikuju, rekao je da narod svakako zna šta su i kako radili.

"Nešto kažu u jednom danu, pa odu van zemlje i uživaju negde nedelju dana, pa se vrate i opet nešto kažu pa odu na 20 dana...", naveo je.

Šta oni govore nije mnogo bitno, dodao je predsednik Srbije i ponovio da bi voleo da smo u tom periodu, od 2004. godine imali drugačije rukovodstvo, da je učinjeno toliko katastrofalnih poteza, grešaka, a da smo 2010. sami sebi "zabili glogov kolac u srce" odlukom MSP, uz opasku da je "svaki kreten mogao da zna da će tako presuda glasiti, ali ne i tadašnje rukovodstvio Srbije".

Zato moramo da platimo cenu, i faktura je došla na naplatu, ali sada treba da se borimo još žešće i snažnije moguće, i guraćemo guraćemo taj kamen uz brdo...

"Pa videćemo, kada se borite, nešto i dobijete", dodao je.

Našu je poziciju opisao tako kao da igramo partiju šaha a imamo damu i topa manje, ali i dodao: "Ali, figure ne možete da porušite i morate da pokušate, šahovskim rečnikom rečeno, da lakim figurama napadnete".

Potrebno je, i nastavićemo to da radimo, da se borimo snagom argumenata, voljom, marljivošću...

Očekuju ga još razgovori sa Angelom Merkel, za koju je rekao da je lider broj 1 Evrope, lider najmoćnije zemlje Unije, a to je, poručio je, za nas velika čast i uvek je potrebno čuti šta ona ima da kaže.

Takođe, predstoji mu susret s britanskom premijerkom Terezom Mej, švedskim premijerom...

U poslednja dva dana je, kaže, dao šest intervjua za najvažnije i svetske i regionalne medije i na različite teme.

Odgovarajući na pitanje koliko je teško to što zapadne zemlje guraju put nezavisnosti Kosova, kaže da je vrlo teško, ali da to ne znači da se ne borimo, te da će nastaviti da se bori.

"Ljudima deluje da je mnogo stvari nemoguće. Da sam nekoga pitao kako će da izgleda naš budžet, sećate da smo ga usvajali 31. decembra i uvek smo imali ogroman minus u kasi, sada nemamo ni rebalanse budžeta. Rebalans možemo da imamo samo kada hoćemo da damo više para narodu, a ne zato što imamo minus u kasi", kaže Vučić.

Niko to, ističe, nije mogao da veruje pre nekoliko godina.

"Mislili su da varamo kao što su oni prethodni na vlasti varali. Teško je, ali ćemo da se borimo i neću da odustajem", rekao je Vučić i naveo da ćemo se boriti na svaki način, svim što možemo - energijom, znanjem, snagom argumenta.

U tom smislu ponovio je da je značajno da smo ovde, da je u Sofiji iskazano neverovatno poštovanje za Srbiju i to je ilustrovao time da je sa šefom EPP Džozefom Dolom imao sastanak više od sat i 15 minuta, a da su nas pozdravili svi evropski lideri i svi ukazali poštovanje našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: