"Ima pritisaka, ali Vučić je garant interesa Srbije"

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić garant nacionalnih interesa Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2018.

12:03

Tanjug, Dimitrije Goll

Stefanović je, na TV Hepi, govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi s pitanjem Kosova i Metohije rekao da je tu teška situacija izazvana i neodogovornim potezima prethodnih vlasti, katastrofalno postavljenim pitanjem Međunarodnom sudu pravde, a zatim izmeštanjem pregovora o KiM iz UN u EU.

On je rekao da je to savetodavno mišljenje MSP mnogim zemljama dalo ohrabrenje, ali i opravdanje da priznaju samoproglašenu nezavisnost. Kako je naveo, opravdanje da je bilo potrebno da se razgovori o KiM iz UN "prebace" pod okrilje EU jer je bila ugrožena ekonomska pozicija otvaraju pitanje da li su to "prodali Srbiju" za određene ekonomske ustupke.

Govoreći o aktivnostima predsednika Srbije, Stefanović je ocenio da on ima ogromnu inicijativu i da je preuzeo isto takvu odgovornost da zaštiti naše nacionalne interese, ali i upozorio da je pri tome napadan "i sa leva i sa desna" , jedni govore da je malo uradio za evropske integracije, drugi da je suviše...

"Preduzima diplomatsku inicijativu da uradi sve što je moguće da zaštiti naš nacionalni interes. Vučić je garant naših nacionalnih interesa" naznačio je Stefanović. Ukazao je da je situacija takva da zapadne sile više i ne žele da razgovaraju o bilo čemu sem o nezavisnosti Kosova, te da su statusno neutralni razgovori u Briselu "statusno neutralni samo na papiru".

Kako je rekao, sada se priča o već postignutom sporazumu, te se pregovara o ZSO kao o nekoj novoj stvari, a ne već dogovorenoj, stavljenoj u sporazum za koji su dobijene garancije međunarodne zajednice da će se ispuniti.

"To je pitanje za EU i sve ostale kako mogu da dozvole da se njihova reč ne poštuje", ocenio je Stefanović i upitao kakve su onda garancije da će se išta ispoštovati ili je samo srpska strana ta koja mora da sprovodi dogovoreno.

Dodao je da je na sceni potpuno nerazumevanje SAD i velikog spektra zemalja zapadne Evrope, a da je na nama da sačuvamo naše nacionalne interese, opet vodeći računa o interesima zemlje, ekonomskim i svim drugim.

Na konstataciju da se sve postavlja kao "svršen čin" Stefanović je upitao ako je to tako zašto im onda treba Srbija. Kako je rekao, govoreći o raznim spekulacijama u medijima o isto tako raznim planovima, predlozima, papirima koje Srbija navodno treba da prihvati, to je možda moglo da se radi ranije sa Srbijom. "Možda je moglo nekada sa nekim drugim predsednicima koji su prihvatali takve emisare, ali ni sa Vučićem ni sa Srbijom se danas na taj način ne razgovara", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Naveo je da pritisci postoje, ali da Srbija nije država koja će na sve da pristaje i da se odrekne svojih nacionalnih interesa. Stefanović je dodao da je Srbija država koja je stabilna, koja napreduje ekonomski, u koju dolaze strani investitori koji zapošljavaju 170.000 ljudi...te da sa zemljom koja napreduje i koja snaži nije lako razgovarati.

Prema njegovim rečima, zato neki i ulažu napore da se Srbija destabilizuje kako bi onda probali da ostvare neke svoje interese. On je rekao da je i nestabilna situacija u Srbiji, "svađa između Tadića i Koštunice" i omogućila da se desi proglašenje nezavisnosti, a zatim su usledili i katastrofalni potezi - pitanje MSP i izmeštanje pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: