Brisel ima velika očekivanja od samita EU - Zapadni Balkan

Samit EU-Zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, trebalo bi da se fokusira na potvrđivanje evropske perspektive regiona.

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2018.

11:52

Brisel ima velika očekivanja od samita EU - Zapadni Balkan
Foto: Getty Images

To se navodi u zaključcima o Zapadnom Balkanu koje je kasno sinoć objavio Evropski savet.

Očekuje se da se na samitu u Sofiji pokrenu konkretne i vidljive inicijative za unapređenje povezanosti unutar regiona i sa EU, kao i da se nađe rešenje kako da se svi više angažuju na zajedničkim izazovima kao što su bezbednost i migracija, navodi se u zaključcima.

Takođe je u tom dokumentu potvrđeno da će proširenje EU biti tema Saveta u junu.

Cilj samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji je da se unese nova energija u odnose EU i Zapadnog Balkana, navedeno je u mišljenju Evropske komisije s početka februara na osnovu koga su doneti zaključci.

Skup u Sofiji treba da potvrdi posvećenost EU partnerima sa Zapadnog Balkana i da region pripada evropskoj porodici, kao i da ojača veze EU i Zapadnog Balkana u infrastrukturi, digitalnoj povezanosti i povezivanju ljudi.

Kako podseća Evropski savet, njegov predsednik Donald Tusk istakao je ranije značaj samita u Sofiji za izgradnju snažnih veza sa Zapadnim Balkanom.

"Cilj nam je da ojačamo veze i sa i unutar regiona. To ide od više investicija u saobraćajnu infrastrukturu, preko povećanja razmene u obrazovanju i kulturi, do ubrzavanja i olakšavanja komunikacije među našim građanima", rekao je Tusk sredinom februara posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Samit EU-Zapadni Balkan okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere zapadnobalkanske šestorke, domaćin će biti Bojko Borisov, premjer Bugarske koja trenutno predsedava EU, a predsedavaće Tusk koji će predstavljati EU zajedno sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Na sastanku će biti i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za politiku susedstva i proširenja Johanes Han.

Inače, na dnevnom redu dvodnevnog samita EU koji je počeo juče u Briselu su i ekonomska pitanja, delovanje Turske u istočnom Mediteranu, odnosi sa Rusijom posle napada u Solzberiju, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: