Britanac poručio iz Beograda: Sve ukazuje da su Rusi krivi

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif smatra da je zvanični Kremlj imao i sredstva i motiv da izvrši napad u engleskom gradu Solzberiju.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2018.

09:06

Britanac poručio iz Beograda: Sve ukazuje da su Rusi krivi
Getty Images

On kaže da je reč o prvom napadu hemijskim oružjem koji je na teritoriji zapadne Evrope zabeležen posle Drugog svetskog rata.

"Svi elementi istrage i sve objektivne činjenice nedvosmisleno pokazuju u pravcu Rusije kao krivca", navodi Kif u autorskom članku za današnju "Politiku".

Na klupi ispred tržnog centra u Solzberiju, policija je 4. marta pronašla dvoje građana u besvesnom stanju - bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegovu ćerku Juliju (33) i u teškom stanju ih prebacila u okružnu bolnicu, gde se i danas nalaze.

Kif danas piše da je još 35 građana bilo prinuđeno da zatraži medicinsku pomoć samo zato što su se slučajno našli u blizini mesta napada.

"Ubrzo smo saznali, i laboratorijske analize su to nedvosmisleno potvrdile, da su otrovani specifičnim, međunarodnim konvencijama zabranjenim, nervnim gasom novičok, koji se za vojne potrebe proizvodi i skladišti isključivo na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u tekstu britanskog ambasadora.

On ističe da je Rusija "propustila priliku da kroz saradnju u međunarodnoj istrazi pokaže da nema šta da krije, da poštuje Konvenciju o zabrani hemijskog naoružanja i da je privržena vrednostima i principima kojima se civilizovane države vode u međusobnim odnosima".

"Umesto da ponude racionalno objašnjenje kako je moguće da hemijsko oružje koje oni proizvode i čuvaju bude upotrebljeno protiv civila u jednom gradu na britanskoj teritoriji, Kremlj se opredelio za cinizam i podsmevanje", piše Kif, dodajući da Moskva "istinu zatrpava slojevima dezinformacija, nagađanja i laži".

On navodi i da je odbijanje Rusije da sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja čiji je, podseća, i Srbija punopravni član od 2000. godine, još jedan snažan pokazatelj da u ovom slučaju "Rusi nešto pokušavaju da sakriju".

Kif kaže da će odgovor njegove zemlje na napad u Solzberiju biti u potpunosti u skladu s međunarodnim pravilima i vrednostima koje Britanija neguje kao društvo i država.

"Poruka onima koji zakone krše i koji nam ne žele dobro kratka je i jednostavna: u Velikoj Britaniji niste dobrodošli", istakao je ambasador.

Osvrnuvši se na reakcije demokratskih država kad je reč o osudi napada u Solzberiju, Kif ističe da su one pokazale da pitanje formalnog članstva Britanije u EU ne utiče na zajednice vrednosti koje ta zemlja deli s međunarodnim partnerima.

"Velika Britanija podržava pristupanje Srbije EU jer verujemo da i Srbija prihvata iste te civilizacijske i demokratske tekovine", zaključio je Kif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: