I EU povlači ambasadora iz Moskve, Moskva "žali"

EU će pozvati na konsultacije svog ambasadora u Rusiji posle afere trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2018.

08:55

I EU povlači ambasadora iz Moskve, Moskva
Ilustracija: Thinkstock

"Postignut je dogovor da ambasador EU u Moksvi bude pozvan na konsultacije", izjavio je neimenovani evropski zvaničnik posle prvog dana samita EU, što je potom potvrdio holandski premijer Mark Rute.

Evropski lideri optužili su Rusiju da je "vrlo verovatno" iza trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije koji 4. marta u engleskom gradu Solzberiju.

Posle Velike Britabije koja je to već učinila, neke zemlje EU planiraju da proteraju ruske diplomate ili da svoje ambasadore u Rusiji pozovu na konsultacije, rekli su Frans presu izvori bliski samitu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Moskva "žali" zbog odluke EU. "Svakako nam je žao,..i da se takve odluke i procene donose", rekao je Peskov i dodao, kako prenosi Tass da se Moskva ne slaže sa takvom odlukom i ponovio da "Rusija apsolutno i nedvosmisleno" nije povezana sa slučajem Skripalj.

Rusija nije dobila informacije o incidentu od Velike Britanije i ne zna koje podatke London navodi kada sa evropskim kolegama diskutuje o toj temi, dodao je Peskov.

Skripalj i njegova ćerka Julija 4. marta pronadjeni u nesvesnom stanju na klupi u Salisburiju, nakon čega su hospitalizovani i nalaze se u teškom stanju.
Britanske vlasti optužile su Rusiju za trovanje, što je Moskva odbacila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: