Muler ispituje veze Kembridž analitike i Trampovog štaba

Specijalni savetnik Robert Muler ispituje veze izbornog štaba Donalda Trampa i kompanije za prikupljanje podataka “Kembridž analitika”.

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2018.

00:26

Muler ispituje veze Kembridž analitike i Trampovog štaba
Foto: Gettyimages

Podsećamo, ta kompanija je pod žestokim kritikama posle navoda da je ukrala podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka da utiče na izbore.

Mulerovi istražitelji propitivali su bivše zvaničnike štaba o operacijama s podacima, posebno kako su prikupljani i korišćeni podaci u ključnim državama, rekla je za Asošiejted pres osoba upoznata s tokom istrage, ali koja nema ovlašćenje da govori o tome.

Istražitelji su se takođe raspitivali o Trampovom timu za podatke, u kojima su bili analitičari Republikanskog nacionalnog komiteta, o odnosima s Kembridž analitikom, rekla su dva bivša zvaničnika štaba. Štab je platio toj firmi šest miliona dolara za posao 2016, pokazuju zvanični podaci.

Vlasti u Velikoj Britaniji i SAD ispituju da li je Kembridž analitika koristila podatke nepropisno stečene od Fejsbuka kako bi uticala na izbore.

Muler vodi krivičnu istragu o tome da li je Trampov izborni štab imao veze s Rusijom i da li je ometao pravdu.

Trampov štab se distancirao od Kembridž analitike koju su finansirali donatori Republikanske partije i koja je neko vreme zapošljavala Stivija Benona koji je postao šef štaba i posle savetnik u Beloj kući.

Kembridž analitika je više puta nudila posao Trampovom štabu - prvo 2015, ali su čelni ljudi štaba odbili ponudu misleći da Tramp nije spreman da izdvoji značajne sume na kompaniju za podatke, rekli su biviši zvaničnici štaba.

Kompanija je posle radila za Trampove republikanske rivale, a kada je Tramp postao kandidat za predsedničke izbore, opet je iznela ponudu. U međuvremenu su se promenili čelnici štaba i ponuda je prihvaćena, delom kao prijateljski gest prema porodici Merser, velikim donatorima Republikanske partije koji su par godina finansirali pokretanje Kembridž analitike.

Podaci Federalne izborne komisije pokazuju da je Trampov štab Kembridžu platio nešto manje do šest miliona dolara. Najveća isplata je bila 1. septembra 2016, dve nedelje pošto je Benon došao na čelo štaba.

Uzbunjivač Kris Vili, koji je radio za Kembridž analitiku, rekao je da je kompanija isprobavala fraze "isušiti močvaru" i "deep state" pre nego što je Tramp pokrenuo kampanju. On je te fraze upotrebio u svom važnom govoru, ubrzo pošto se Benon priključio kampanji.

Vili je rekao da strahuje da su podaci predati Rusima koji su nameravali da se mešaju u izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: