"Hoće na mestu simbola BG da grade tržni centar" VIDEO

Udruženje građana "Hipodrom Beograd" i Konjički klub "Careva ćuprija" održali su protest ispred Skupštine grada Beograda.

Izvor: Beta, O2

Subota, 24.02.2018.

17:49

Protest je nazvan "Apel za Hipodrom - Hipodrom u srcu Beograda”, a građani su od gradske vlasti zatražili da tom objektu produži ugovor o korišćenju zemljišta kao i da više novca uloži u konjički sport.

Oko 200 okupljenih građana je od gradske vlasti zatražilo da "ispune obećanja od pre nekoliko godina", da rekonstruišu tribine, isplate nagrade, saniraju staze i odrede propozicije koje, kako su istakli "čekaju svake zime godinama unazad".

“Priča se da su planirali da na mestu hipodroma naprave zgrade i tržne centre… To nikome ne ide u prilog”, kaže jedan od okupljenih građana, dok drugi dodaje:

“Ovo je naša poruka vlastima da ne damo hipodrom – ovo je tradicija od 104 godine”.

Podršku jahačima su dali i glumci: “Godinama sam tamo. Jašem aktivno i tamo mi i dete odrasta”, kaže glumac Petar Strugar, dok glumica Ivana Nikolić navodi da je očuvanje hipodroma “ulaganje u budućnost naše dece”.

Organizatorka protesta Iva Vitanović kaže da su generacije posvetile svoj život “sportu kraljeva” i da bi vekovna tradicija trebalo da obaveže gradsku vlast da sačuva hipodrom.

Osim toga, jedan od pokretača peticije za spas hipodroma Aleksandar Stevanović rekao je da ugovor između javnog preduzeća "Hipodrom Beograd" i Grada o korišćenju zemljišta ističe u junu ove godine, a da nema naznaka da će biti produžen, kao i da već godinama gradska vlast ništa ne finansira na hipodromu.
"Smatramo da se to namerno radi, da bi oduzeli zemljište hipodromu i zato smo se okupili ovde, da apelujemo da se s tom praksom prekine i da se obrati pažnja na hipodrom i njegove probleme jer je to dragulj koji ovaj grad i ova zemlja imaju", kazao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, beogradski hipodrom je "katalizator" celog konjarstva u Srbiji.

"Ako se pravilno njime upravlja, može da donose ovoj zemlji mnogo radnih mesta i novca kroz poreze, tako da nema nikakvog razloga da se tako postupa prema tom objektu", kazao je Stevanović.

Predsednik Konjičkog kluba "Careva ćuprija" Jakov Vujović rekao je da su se ljubitelji konjarstva okupili ispred Gradske skupštine s ciljem da pokažu da je "Careva ćuprija u srcu Beograda već 104 godine i da tako treba da se nastavi barem još toliko godina".

"Naša dužnost je da sačuvamo tradiciju jer bez tradicije nema budućnosti, a mislim da ako istrajemo dobićemo ovu bitku - da sačuvamo Beograd kakav volimo", rekao je Vujović.

Ispred gradske Skupštine su proslavljeni šampioni konjičkog sporta prošetali konje kako bi ukazali na položaj tog sporta u Srbiji i potrebu da se u njega više ulaže i apelovali da se sačuva "Hipodrom u Beogradu".

Iz Grada Beograda nisu želeli da komentarišu protest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: