Srušila sudiju Vrhovnog suda, sada istražuje zlostavljanja

Američka pravnica i profesorka na Unvierzitetu Brendejs Anita Hil vodiće komisiju koja istražuje navode o seksualnom zlostavljanju u Holivudu.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

19:12

Srušila sudiju Vrhovnog suda, sada istražuje zlostavljanja
Foto: GettyImages

Ta komisija formirana je nakon nakon brojnih optužbi u industriji zabave, uključujući i filmskog producenta Harvija Vajnstina, a nastala je na inicijativu direktorke “Lukasfilma” Kejtlin Kenedi, potpredsednice “Najki fondacije” Marije Ajtel, zastupnice talenata Nine Šo i investitorke Freade Kapor Klajn.

"Glas Amerike" navodi da je predsedavajuća komisijom Anita Hil jedna od prvih žena koja je u javnosti govorila o seksualnom uznemiravanju kada je 1991. svedočila protiv Klarensa Tomasa, tadašnjeg sudije čije je imenovanje u Vrhovni sud Senat trebalo da potvrdi.

"Vreme je da okončamo kulturu ćutanja. Ja sam 26 godina u ovom poslu, a ovo je trenutak kada zaista možemo nešto da promenimo", rekla je Hilova.

Navodi se da će komisija tražiti sveobuhvatno rešenje za problem seksualnog zlostavljanja, a trebalo bi da počne sa radom naredne godine.

Hilova je 1991. godine prva javno progovorila o nedoličnom ponašanju sudije Vrhovnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: