Ekstremnoj desnici "proevropska" spoljna politika Austrije

Izbor nove Vlade Austrije označiće skretanje te zemlje udesno, pošto će Slobodarska partija Austrije (FPO) imati nekoliko ključnih ministarstava.

Izvor: Beta

Subota, 16.12.2017.

16:33

Ekstremnoj desnici
Foto: GettyImages

Austrijska narodna partija (OVP) će imati kancelara – Sebastijana Kurca, a prema koalicionom sporazumu postignutom u petak uveče, lider krajnje desničarske FPO Hans-Kristijan Štrahe biće vicekancelar i ministar sporta i državne uprave.

Osim toa, njegova stranka će voditi još pet ministarstava, uključujući unutrašnje i spoljne poslove i odbranu, prenela je agencija APA.

OVP će uz kancelarsku poziciju dobiti sedam ministarstava, između ostalog - finansija, ekonomije i pravosuđa.

Na parlamentarnim izborima održanim 15. oktobra, Kurcova stranka zauzela je prvo mesto osvojivši 31,5 odsto glasova, dok je Štraheova FPO bila treća, sa 26,0 odsto glasova.

Kurc i Štrahe su u subotu predstavili koalicioni sporazum predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu, koji je ocenio da ništa ne sprečava formiranje nove vlade, a potom su sporazum potvrdila i rukovodstva obe partije.

Podsećamo, nakon što je u petak objavljeno da su OVP i FPO postigli koalicioni sporazum, pojedini pripadnici opozicije apelovali su na Van der Belena da ne prihvati formiranje nove vlade.

U dosadašnjoj Vladi socijaldemokratskog kancelara Kristijana Kerna, Kurc je bio ministar spoljnih poslova. On ističe značaj proevropskog usmerenja Austrije i očekuje se da ostane na toj liniji, uprkos tome što će izrazito evroskeptična FPO voditi Ministarstvo spoljnih poslova.

Van der Belen je posle sastanka rekao da su ga Kurc i Štrahe uverili da će nova vlada imati "proevropsko" usmerenje.

"U današnjem razgovoru saglasili smo se, između ostalog, da je nacionalni interes Austrije da ostane u središtu snažne Evropske unije i da aktivno učestvuje u budućem razvoju EU", rekao je Van der Belen.

Drugi detalji koalicionog sporazuma trebalo bi da budu objavljeni kasnije, a obe stranke su se u kampanji zalagale za čvršću kontrolu imigranata, brze deportacije tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni i za obračun s radikalnim islamom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: