Opozicija traži od Van der Belena da ignoriše Kurca

Austrijska opozicija apeluje na predsednika Aleksandera van der Belena da ne prihvati kabinet koji predlaže mandatar Sebastijan Kurc.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.12.2017.

00:26

Opozicija traži od Van der Belena da ignoriše Kurca
Ilustracija: Thinkstock

Kurc je nešto ranije saopštio da us njegova Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) sa ekstremne desnice postigli dogovor o koaliciji.

Poslanik Zelenih u bečkoj skupštini Joahim Kovač uputio je preko Tvitera apel predsedniku uz poruku da bi prihvatanje vlade “bila velika greška”.

“Dragi Aleksander van der Belene. Izabran si od većine stanovnika za predsednika. Mnogi su se za tebe angažovali danonoćno godinu dana. Oni su bili i ostali većina. Većina koja ne želi desničarsko-ekstremiste u vladi. Sprečiti da preuzmu potpunu izvršnu vlast (Mistarstvo unutrašnjih poslova i odbrane) je najmanje što možeš učiniti. Računamo na tebe”, navodi Kovač.

Inače, Van der Belen bio je jedna od najspešnijih lidera Zelenih koji na parlamentarnim izborima nisu uspeli da pređu census.

I lista Peter Pilc poziva na neprihvatanje nove vlade. Šef njihovog poslaničkog kluba Peter Kolba smatra da predsednik ne sme dozvoliti da FPO dobije Ministarstvo unutrašnjih poslova i odbrane.

“Pozivam predsednika da spreči pristup FPO oružanim institucijama i obaveštajnim službama”, naglasio je Kolba.

I Socijaldemokratska partija (SPO) smatra da raspodela ministarstava, prema kojem bi FPO dobilo ova dva važna ministarstva, nije prihvatljiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: