"Genocid nad Romima ostao u senci, nikoga nije briga"

Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu biće obeležen u Spomen-kompleksu "Stratište" u Jabuci, kod Pančeva.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 16.12.2017.

00:18

Na državnoj svečanosti u 11 časova govoriće državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Negovan Stanković.

Najavljen je i goovor gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova i zamenika predsednika Nacionalnog Romskog saveta Srbije Jelene Jovanović.

Vence će položiti predstavnici Romske nacionalne manjine, diplomate, predstavnici udruženja i građani.

Biće priređen i kulturno-umetnički program.

Koalicija romske omladine (KROS) saopštila je da još nije utvrđen tačan broj tada stradalih Roma i Sinta, a jedan od razloga je to što se niko nije ozbiljnije bavio ovom temom.

"Genocid nad Romima ostao je u senci najvećim delom zbog veoma malo sačuvanih istorijskih izvora, arhivskih dokumenata, svedočenja i foto-materijala. Zato je naša moralna obaveza prema stradalima da se sećamo njihove patnje kako se istorija ne bi ponovila. Romi su i dalje na marginama društva, a savremeni oblici isključenosti i diskriminacije nastavili su da opstaju i nakon Drugog svetskog rata u svim državama Evrope", ističe se u saopštenju.

Danom sećanja navršava se 75. godina od kada je zapovednik SS-trupa i Gestapoa Hajnrih Himler 16. decembra 1942. izdao naredbu kojom je započeto sistemsko uništavanje evropskih Roma.

Povodom obeležavanja tog dana, KROS naglašava potrebu sećanja na stradanja i likvidacije između 500.000 i dva miliona evropskih Roma i Sinta. Prema podacima stradalo je 90 odsto Roma koji su pre rata živeli u Kraljevini Jugoslaviji, što je jedini podatak koji postoji, navodi se u saopštenju.

Kako se podseća, 16. decembra 1994. Bundesrat, Gornji dom nemačkog parlamenta, odao je poštu Romima i Sintima koji su bili žrtve nacističkog progona i istrebljenja, u ceremoniji koja se završila minutom ćutanja. Od tada Bundesrat održava takve ceremonije svake godine, tokom svog zasedanja, na dan koji je najbliži 16. decembru.

KROS, takođe, u saopštenju navodi da do dana današnjeg nisu isplaćene reparacije žrtvama Roma i Sinta od strane Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: