Hag: Tuti 20, a Šteli 18 godina zatvora

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2003.

18:09

Default images

Bosanski Hrvati Mladen Naletilić-Tuta i Vinko Martinović-Štela osuđeni su pred Haškim tribunalom na 20, odnosno 18 godina zatvora, za zločine počinjene nad Muslimanima u opštinama Jablanica i Mostar, prenosi izveštač RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. Dvojicu Hrvata optužnica je teretila za zločine protiv čovečnosti, kršenje pravila i običaja ratovanje i teške povrede Ženevskih konvencija.

Mladen Naletilić, osnivač i jedno vreme komandant Kaznene brigade, paravojne formacije pri Hrvatskom vijeću obrane,  proglašen je krivim za progon muslimanskog stanovništva na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za mučenje ratnih zarobljenika i prisiljavanje na rad, prisilno proterivanje civila, bezobzirno razaranje i pljačkanje njihove imovine. Naletilić je osuđen za zločine koje su počinili njegovi podređeni, ali i za one u kojima je sam učestvovao u selima u opštinama Jablanica i Mostar. U njegovoj biografiji stoji da je među pristalicama nazivan legendom i da se smatra zaslužnim za pobedu hrvatskih snaga na Srbima u Mostaru, u proleće 1992. godine. Sudsko veće istaklo je da je Naletilić bio blizak prijatelj tadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška, i imao direktan pristup hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

I u ovoj presudi, kao i u dve ranije donete u slučaju bosanskih Hrvata, sudije su konstatovale "značajno i učešće vojske Republike Hrvatske u borbama u Herceg-Bosni" i pronašle "nedvosmislene dokaze duboke umešanosti Franje Tuđmana u sukobe u Bosni i Hercegovini", o čemu govore i "predsednički transkripti" stavljeni na uvid veću. Sudsko veće okarakterisalo je zato i sukob HVO-a i Armije BiH kao međunarodni sukob.

Vinko Martinović, najpre pripadnik Hrvatskih oružanih snaga Dobrosava Parage, bio je komandant jedne od takozvanih antiterorističkih jedinica, koja je bila sastavni deo Naletilićeve Kaznene brigade. U gradu Mostaru bio je zadužen za obezbeđivanje linije fronta sa vojskom bosanskih Muslimana. U optužnici se navodi da je organizovao i učestvovao u progonu Muslimana iz zapadnog Mostara, a da je zarobljenike koristio kao živi štit u obračunima sa njihovim sunarodnicima, pripadnicima Armije BiH. Kao i Naletilić, Martinović je proglašen krivim za progon, pljačke, nanošenje velikih patnji i teških povreda, ali i za ubistvo.

Tročlano sudsko veće kojim je predsedavao kineski sudija Liu Dachun, konstatovalo je da je "nivo neistinitosti u iskazima nekih svedoka koji su se pojavili na suđenju bio razočaravajući". Sudije su odbacile pokušaje odbrane da dokaže da "ne postoje bosanski Hrvati već samo Hrvati iz Bosne", kao i tezu da se termin Bosna ne može koristiti ni kao kolokvijalno ime za BiH, bar ne za onaj deo u kojim su tokom rata dominirali Hrvati.

Naletilić i Martinović uhapšeni su u Hrvatskoj 1997. godine. Martinović je prvi prebačen u Hag, 1999. godine, a Naletilić je u pritvor u Ševeningenu stigao godinu dana kasnije. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom obojica su izjavila da se ne osećaju krivim za navode iz optužnice. Suđenje u predmetu Naletilić i Martinović počelo je 10. septembra 2001. godine. Tužilaštvo, koje je za optužene Naletilića i Martinovića tražilo kazne od 35 odnosno 25 godina, i odbrana koja je tražila oslobađajuće presude za obojicu, imaju rok od 30 dana za žalbe na odluku sudskog veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: