Halsman: Vratili smo se na polaznu tačku

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.03.2003.

10:25

Default images
Evropski analitičar Heritidž fondacije u Vašingtonu Džon Halsman izrazio je uverenje da će smrt Zorana Đinđića neminovno uticati na stabilnost Srbije i regiona. U izjavi za Radio Bi-Bi-Si na srpskom jeziku Halsman je rekao da "nije samo reč o neposrednom ugrožavanju stabilnosti. Složio bih se sa bivšim predsednikom Koštunicom koji je rekao da ovo samo pokazuje da unutrašnja dinamika u Srbiji nije napredovala onoliko koliko bismo želeli i da je uspostavljanje vladavine prava, koje je bilo sledeća tačka na Đinđićevom dnevnom redu, ne ovaj ili onaj način dovelo do njegove smrti". "Bez vladavine prava, bez borbe protiv korupcije i mafije, direktne strane investicije neće krenuti put Srbije u dovoljnom obimu a bez njih neće biti ni blagostanja u Srbiji. Bez prosperiteta Srbije nema stabilnosti u regionu", ocenio je Halsman.
Džon Halsman ističe da se činilo da će prestankom sukoba između Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića reforme krenuti ubrzanim tempom. "Ali bez Đinđića na čelu bićemo svedoci perioda političke neizvesnosti i borbe za vlast tako da će reforme ponovo biti potisnute u drugi plan. Ono što je izgledalo kao prilika da se malo ozbiljnije krene napred sa ekipom koja se razumela u makroekonomiju sada je nestalo i na neki način smo se vratili na polaznu tačku."
Na pitanje da li međunarodna zajednica može da pomogne Srbiji u ovim neizvesnim trenucima, Halsman kaže: "Mislim da je to prvenstveno stvar srpskog naroda i mislim da je važno da se to tako shvati. Na kraju krajeva samo srpski narod može da obezbedi uslove u kojima će strani investitori ulagati u Srbiju. SAD, EU i pojedinačne evropske zemlje suviše su obuzeti Irakom, Al Kaidom i Severnom Korejom da bi se ozbiljnije bavili Srbijom u ovom trenutku."
Novinar i publicista Miša Gleni ističe za BBC da je smrt Zorana Đinđića na neki način potvrdila uspeh njegove borbe protiv onoga što je već duže vremena rak srpskog društva i on veruje da je pogibija srpskog premijera veliki udarac kako Srbiji tako i čitavom balkanskom području u trenutku kada se činilo da je došlo do izvesne rehabilitacije zemlje i regiona i da se više ne smatraju područjem hronične političke nestabilnosti i nasilja.
Gleni je rekao da je "mnogo toga urađeno, naročito u oblasti makroekonomskih reformi i odnedavno u borbi protiv organizovanog kriminala, tako da situacija nije beznadežna. Prema onome što sam čuo od ljudi u Beogradu sa kojima sam razgovarao čini se da je narod spreman da zbije redove i da neće dozvoliti da ubistvo Đinđića zaustavi Srbiju na putu reformi i evropske integracije", zaključio je Gleni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: