FT: Srbija ostala bez najvažnijeg kohezionog faktora

Izvor: FoNet

Četvrtak, 13.03.2003.

09:10

Default images
Atentat na premijera Zorana Đinđića ostavio je Srbiju bez jednoga od najvažnijih kohezivnih faktora, piše u četvrtak "Fajnenšl tajms", podsećajući da se Đinđić nalazio na čelu koalicije koja je zbacila Miloševića i potom nastojala da zemlju izvuče iz krvave provalije u kojoj se nalazila. Bez njega Srbija se suočava sa velikom neizvesnošću, konstatuje list.
"Tokom balkanskih ratova izgledalo je da ideju velike Srbije podržava koliko i Milošević. Međutim, nakon što je došao na vlast poslao je Miloševića u Hag i insistirao na ekonomskim reformama. Glavni prioritet Srbije sada je stabilizacija vlasti i političari u Beogradu moraju da nadju snage da se saberu", ocenjuje "Fajnenšl tajms", a prenosi BBC u emisiji na srpskom jeziku.
Beogradski atentat je, konstatuje u redakcijskom komentaru "Tajms", užasna optužnica na račun procvata korupcije i kriminala u Srbiji pod Miloševićevom diktaturom. Za vreme ratova Milošević je koristio gangstere i kriminalce i do te mere ojačao veze između policije i podzemlja da nakon što je uklonjen sa vlasti, više nije bilo lako odrediti granicu između kriminala i snaga reda. Srbija sada plaća cenu i suočava se sa velikom opasnošću. Srbija, navodi "Tajms", mora da sebi pogleda u oči i izbori se sa zlim nasledjem, koje je korumpiralo njenu političku scenu i preti da izazove nasilje bez kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: