Petak, 10.08.2018.

12:20

Kružnim tokovima preti zaborav, "dijamant" bolje rešenje VIDEO

Kružni tokovi dokazano su bolje saobraćajno rešenje od ukrštanja sa semaforima, jer osiguravaju bolji protok i smanjuji broj teških saobraćajnih nesreća.

Izvor: Tportal, Ivan Živkoviæ

Kružnim tokovima preti zaborav, "dijamant" bolje rešenje VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

mile

pre 5 godina

Ja ne vidim nikakvo poboljsanje ovde. Odgledao sam dva puta. Kaze: “No need to cross the trafiic from the other directions. Ja vidim istu stvar, ukrstanje i nepotreban fly-over

g3

pre 5 godina

Kružni ima nekog smisla dok se u njega ulivaju do 4 saobraćajna toka sa po max. 2 trake, ako se planira koristiti po svim saobraćajnim propisima. Na Slaviji ni pod kojim uslovima (osim da je prazna) ne možete ući i izaći poštujući sva pravila, a da ne zaustavljate vozilo. Naravno, mislim na situaciju da ulazite npr. iz Kralja Milana, a izlazite u Beogradskoj. Nema vremena da se izvedu sva prestrojavanja, jedino da bacite 2-3 kruga. :)

Ševarice

pre 5 godina

A skoro da i nema razlike u ceni, s obzirom na površinu koja je potrebna, zar ne?! Razlika u ceni je verovatno kao i razlika u ceni prstena sa dijamantom i bez.

Milan

pre 5 godina

Diverging Diamond Interchange (DDI) koji je ovde predstavljen je denivelisana rampa gde se ukrstaju ulica i auto-put, i ne moze biti zamena sa kruzni tok, koji je raskrsnica u nivou. I nije novo resenje, koristi se u SAD i nekim zemljama u Evropi vec dugi niz godina. Potpuno je tacno da povecava efikasnost i bezbednost. Ukoliko zelite da pisete o zameni sa kruzni tok, preporucujem temu o Continuous Flow Intersection (CFI)

666

pre 5 godina

Božeee...svi nekud žure, zato se i slupaju. Da se vozi malo opreznije, ne bi bilo sudara. Kako po Hanoju i tamo tim gradovima, ni jedan sudar, nit se vidi ko gde ide ni šta, a svi prođu.

Stvarno

pre 5 godina

Sa ovim sistemom nemas nista sa ostalim vozacima. Samo put nastavljas. Razdvoji se kolovoz naprimer na Slaviji za one koji zele da idu u Nemanjinu i Kralja Milana a oni koji zele da ide u Mekenzijevu. Sa druge strane ista fora. Zato se razdvaja na levo i desno. Nemam pojma kome ovo nije jasno.

dr.kadzija

pre 5 godina

nema mesta za fontanu...Kruzni tokovi su glupost gde ima vise saobracaja. Qatarci koji su bili uveli kruzne tokove, pistepeno jedan po jedan ukidaju i menjaju klasicnom raskrsnicom sa semaforima. Brzi protok i veca bezbednost, dokazano u praksi.

Kole

pre 5 godina

Za kruzne tokove u Nisu pisi propalo. Nefukcionalno potpuno. Ovo je vise za magistralne puteve na kojima ima kruznih tokova i koje imaju ucestale saobracajne nezgode zbog ogromnog protoka vozila, a slozicete se, u Srbiji je mnogo malo takvih puteva.

Dragon

pre 5 godina

Ovo se odnosi na raskrsnice izuzetno velikog saobracajnog opterecenja, a ne da je generalno bolje resenje od kruznog toka! Kruzni tok sa max 2 trake nema premca, ali isti sa 4...uglavnom svako vozi kako hoce, pravila ne postoje ili se ne postuju, nezgode sigurne... Covek bi se pre iscupao iz ovoga, kulturica, pravac, svoja traka, sigurica...nego iz isto tako opterecenog kruznog toka! Samo Bog te pita koliko hektara ovo zauzima, za nase uslove nezamislivo...

DuckyDuck

pre 5 godina

Ovakvo resenje mozete videti u Americi ako na Google mapama ukucate IKEA Round Rock (u Teksasu) i pogledate University Blvd. Ovo resenje izvedeno je na nadvoznjaku preko autoputa I-35 i uopste nije tu nista specijalno ogromno. Prosto se smerovi ukrstaju s obe strane klasicnog nadvoznjaka. Dovezete se do ukrstanja gde je semafor. Kada vam se otvori zeleno, put vas vodi na levu stranu i mozete skrenuti levo na rampu i sici na autoput ili produziti dalje niz bulevar tako sto ce vas put vratiti nazad na desnu stranu. Tu se omogucava da ona kola koja idu levo niz rampu ka autoputu odmah po polasku sa semafora nemaju nikakvih opstrukcija od automobila iz suprotnog smera, cak i kada se semafor otvori za kola u suprotnom smeru na drugoj strani nadvoznjaka. Dakle, cilja vozace koji skrecu levo, a zauzima manje mesta od deteline s cetiri lista, jer koristi klasican nadvoznjak sa po tri trake u oba smera. Jugozapadno niz isti taj bulevar postoji jos jedna eksperimentalna raskrsnica ciji je cilj takodje da izmesti saobracaj koji skrece levo iz toka saobracaja koji ide pravo u oba smera. Ko hoce da pogleda na Google mapama - raskrsnica East Whitestone Blvd i West Parmer Lane.

simulator

pre 5 godina

Kruzni tokovi sa do max. dve trake za saobracaje manjeg inteziteta u naseljenim mestima su se u praksi pokazali kao jako pouzdani i funkcionalni.
Medjutim, cim se ubace tri ili vise traka, ondanastaju problemi, jer mnogi vozaci nisu dorasli izazovu. To nije samo u SR tako vec u celoj Evropi.
Sve to jasno pokazuju kamere koje snimaju tok saobracaja.
A mesta gde je saobracaj jajo gust i gde su prilazne brzine jako velike, to se resava drugacije, tu kruzni tok nema DIREKTNO sta da trazi.

Taksista

pre 5 godina

Vozači u Beogradu pojima nemaju pravila u kružnom toku. Pravilo desne strane važi i u kružnom toku! Nema prvenstvo onaj sa unutrašnje strane ako su dva vozila u svojim trakama.

Xorg

pre 5 godina

Kružna raskrsnica(roundabout ) je namenjena ruralnim putevima koji ne zahtevaju sistem saobraćajne signalizacije. Moderne raskrsnice se kontrolišu senzorima računara koji čine STOP ili GO izračunavanjem ukupne saobraćajne situacije i susednih puteva i raskrsnica.

dipl.ing.sao

pre 5 godina

Nije tacno da kruzni tok obezbedjuje veci protok. Bezbedniji jeste sto je mnogo bitnije. Ovo resenje nije uporedivo sa kruznim tokom jer je ovde ukrstanje na 2 nivoa i samim tim nekoliko puta skuplje!

edge

pre 5 godina

Ovo je DDI. Diverging Diamond Interchange. Između dve dijanant raskrsnice vozi se suprotnim stranama puta. Smanjuje broj kolizionih tačaka. Nije loše ali ima i boljih rešenja... Kada se uradi denivelacija svega ovoga..samo je skupo.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 5 godina

achitwn

ne znam jesi li vozio po Nemackoj (zemlja saobracaja!), ali ovde su "uslovne" retkost! Konkretno u Manhajmu, gradu bez guzvi ih ima samo 4!

Logika

pre 5 godina

Molim one koji ne razumeju engleski da ne ostavljaju komentare. Nema veze sa 'spratom'. Kad skreces levo ides na levu stranu i vozis do semafora - posle njega nastavis put na desnoj traci.

Taksista

pre 5 godina

Slavija na primer, taksi može da se vrti šinama ili žutom trakom i uvek ima prednost, u kružnom toku je, a vozila koja mu dolaze sa leve strane moraju da ga propuste, on njima dolazi sa desne.

achitwn

pre 5 godina

mi u 95% klasicnih raskrsnica nemamo zelene strelice za uslovno desno. o cemu mi pricamo
(Jagodic.Kistanje., 10. avgust 2018 14:11)
Radi se o izbegavanju skretanja levo i presecanja traka iz suprotnog smera. Jagodicu.

Bloob

pre 5 godina

Dijamant nije novo resenje i vec par godina u nazad se koristi u Americi, cini mi se kod ukrstanja visokofrekventnih saobracajnih tokova i na mestima iskljucivanja sa autoputeva... On ne zamenjuje kruzne tokove vec komplikovane "detelina" saobracajnice za iskljucivanje. Dijamant je veoma inovativno resenje nastalo koriscenjem savremene tehnologije i komplikovanih simulacija i smanjuje broj konfliktnih tacaka na ukrstanju sa 30-tak na nekih 12-13. Svako resenje ima svoju namenu, a problem je da se cesto radi neplanski i bez konsultacija sa strukom. Kruzni tokovi se postavljaju na prakticno svakoj raskrsnici (cvoristu) jer je tako "moderno"... Saobracajni tokovi su medju najkomplikovanijim stvarima za simulaciju, a mi imamo kvalitetne i priznate fakultete koji se bave i njihovim izucavanjem i projektovanjem izmedju ostalog. Na zalost, vise se izgleda nasa strucnost ceni u inostranstvu nego kod kuce.... P.S. Kaze se "saobracajna nezgoda", a ne "saobracajna nesreca".

Dragan

pre 5 godina

Meni se lično svidja i smatram da je bolje od kružnog ali, pošto kod nas mnogi nisu naučili još ni kružni tok, ovo će im biti mnogo teže i komplikovanije.

SV

pre 5 godina

"P.S. Kaze se "saobracajna nezgoda", a ne "saobracajna nesreca"."
Po tebi je udes sa 3-4 mrtvih "saobracajna nezgoda"? Lepo pise, smanjuje se broj saobracajnih nesreca jer je manji broj udesa sa smrtnim ishodom, a bas zbog toga sto ne mogu da se razviju velike brzine kao kod klasicnih raskrsnica. Suprotno tome,kruzni tokovi povecavaju broj saobracajnih nezgoda, tj. udesa gde dolazi do sitnih cukanja i eventualno laksih povreda.

Drajver

pre 5 godina

Pogledajte samo kruzni na Slaviji, pa malo malo naidje neki car koji ide zutom i vozi kao da je pod rotacijom. Ako u Beogradu ljudi i dalje ne znaju da koriste kruzni tok zamislite kakve bi ovo probleme nama donelo.

A o prostoru tek ne treba trositi reci... Pa na auto putu kroz glavni grad su kuce na 10m od auto puta... za ovakve raskrsnice je pitanje da li bilo gde ima prostora a pogotovo tamo gde bi ih iskoristili. Na to treba dodati i semafore koji nsu kod nas najcesce nesinhronizovani i cesto i u kvaru i tako dolazimo ipak do zakljucka da je za nas kruzni tok pogodnije resenje.

johnny b

pre 5 godina

Glomazno, komplikovano i pre svega skupo. Kružni tok je i dalje bolje rešenje.
(paja, 10. avgust 2018 12:56)

Dakle, ti stajes ispred strucnjaka koji su dokazali da je ovo bolje resenje i tvrdis da nisu u pravu. Kao prvo ovo je resenje za velike kruzne tokove a ne za male i tako nesto verovatno ne bi moglo da se sprovede na slaviji zbog ukrstanja ulica aligde postoji mogucnost ocigledno je da su dokazali da je dijamant bolje resenje. Pa nisi ti pametniji od njih valjda...

Nadzirac

pre 5 godina

Kakva budalastina! Poredite babe i zabe.

Kruzni tok podrazumeva ukrstanje u nivou, a ovde prikazano resenje ima ukrstanje u dva nivoa. Obratite paznju na dupli nadvoznjak u centru raskrsnice.

Ovde prikazano resenje nema nikakve analogije sa kruznim tokom, ali ima analogije sa klasicnom petljom tipa "detelina". Nesto nalik na petlje ispred i iza mosta Gazela u Beogradu ili petlja Orlovaca i o tome se moze polemistai.

Ne trba biti puno pametan pa zakljuciti da je ukrstanje u dva nivoa, barem duplo bolje od bilo kog ukrstanja u jednom nivou - kruzni tok, te shodno tome ne vidim smisao ovog budalastog teksta.

Realno

pre 5 godina

"Manjkavost "dijamant ukrštanja" ogleda se u tome što još uvek koristi semafor..." stime pada sve u vodu, pa kruzni tok bas zbog toga najvise koristi!

Mr M

pre 5 godina

Gde je guzva tu treba prosiriti put, kruzni tok ne pomaze puno kada puno automobila krene da prilazi jednim putem. u Americi nisam video ni jedan kruzni tok, a Evropa ih je puna i saobracaj je i dalje zagusen. Jedino sto priznajem kruznim tokovima je da usporavaju saobracaj pa su fatalne nesrece verovatno redje. Jos samo kad bi srbi znali da voze u kruznom toku.

rubin

pre 5 godina

Na slici je ukrštanje jedne saobraćajnice (upravna na kanal) sa dve saobraćajnice (paralelne sa kanalom) i tu možda ima smisla.
Prvi "dijamant" menja trake, levu na desnu i obratno, a naredni je vraća u normalu. OK.

Šta ako imam ukrštanje jedne sa jednom saobraćajnicom, koje trake se menjaju dijamantom? I Kada se to vraća u normalu?

POenta je da su neophdna dva "dijamanta", odnosno paran broj, što primenjivost ovog rešenja drastično smanjuje. Kod nas praktično i nema ovakvih slučajeva.

recimo ...

pre 5 godina

mislim da ovo isto moze da funkcionise i bez semafora... isti nacin puta samo sa trakama koje se ne ukrstaju...vec idu jedne iznad drugih i samim tim te petlje ne zaustavljaju saobracaj nikad...prosto

kolica

pre 5 godina

U ovom primeru, po meni, bi bilo bolje da su napravili raskrsnicu u obliku deteline sa cetiri lista. U njoj nema levih skretanja, a sto je bitnije nema ni semafora koji nepotrebno usporavaju saobracaj

Pis Pot

pre 5 godina

Dugo nisam video vecu glupost. Prvo ovo nije gradska raskrsnica nego autoput sa gomilom traka, drugo sve ovo se mnogo jeftinije i efikasnije resava detelinom sa cetiri lista, bez semafora, bez ukrstanja traka, a samim tim sa minimalnim rizikom da dodje do sudara.

chief666

pre 5 godina

Probao sam slično rešenje u video igri cities skylines i moram reci da mi se svidja. Samo bez semafora nego su ukrštanja na različitim nivoima. I ne menja kružne tokove nego velike raskrsnice i uključenja-isključenja sa auto puta

bdjm

pre 5 godina

Ovo je toliko ogromno, da mi je prva pomisao da ne menja KRUZNE TOKOVE, nego klasicne petlje, kakvih i mi imamo.
To dvoje treba porediti, zar ne?
Na petljama nema semafora ni skretanja levo, onda ne znam u cemu je predlog ovoga?

Ime

pre 5 godina

Ovo je fantstično. Maksimalno smanjen rizik od nezgoda. I onda kad se probudim shvatim da sam vozač u zemlji gde je kružni tok sa 3 trake misaona imenica.

nemanja

pre 5 godina

Neverovatno je koliko se smisljaju bolje metode za izbegavanje guzvi u saobracaju i sudare od kako je tehnologija napredovala, sa raznim simulacijama, "stres testovima" i ostalo. Na zalost, tesko je primeniti ovu metodu na postojecim kruznim tokovima, ali izgleda kao sasvih pristojna metoda za neke buduce deonice.

Sqw

pre 5 godina

Primenjivi su u prigradskim podrucjima jer zahtevaju puno prostora. Tamo nemotoriziranog prometa skoro da i nema-tako da im to nije prednost. Puno skuplji od kruznih tokova u nivou i semafora.

Ime

pre 5 godina

Ovo je fantstično. Maksimalno smanjen rizik od nezgoda. I onda kad se probudim shvatim da sam vozač u zemlji gde je kružni tok sa 3 trake misaona imenica.

bdjm

pre 5 godina

Ovo je toliko ogromno, da mi je prva pomisao da ne menja KRUZNE TOKOVE, nego klasicne petlje, kakvih i mi imamo.
To dvoje treba porediti, zar ne?
Na petljama nema semafora ni skretanja levo, onda ne znam u cemu je predlog ovoga?

Nadzirac

pre 5 godina

Kakva budalastina! Poredite babe i zabe.

Kruzni tok podrazumeva ukrstanje u nivou, a ovde prikazano resenje ima ukrstanje u dva nivoa. Obratite paznju na dupli nadvoznjak u centru raskrsnice.

Ovde prikazano resenje nema nikakve analogije sa kruznim tokom, ali ima analogije sa klasicnom petljom tipa "detelina". Nesto nalik na petlje ispred i iza mosta Gazela u Beogradu ili petlja Orlovaca i o tome se moze polemistai.

Ne trba biti puno pametan pa zakljuciti da je ukrstanje u dva nivoa, barem duplo bolje od bilo kog ukrstanja u jednom nivou - kruzni tok, te shodno tome ne vidim smisao ovog budalastog teksta.

Sqw

pre 5 godina

Primenjivi su u prigradskim podrucjima jer zahtevaju puno prostora. Tamo nemotoriziranog prometa skoro da i nema-tako da im to nije prednost. Puno skuplji od kruznih tokova u nivou i semafora.

Bloob

pre 5 godina

Dijamant nije novo resenje i vec par godina u nazad se koristi u Americi, cini mi se kod ukrstanja visokofrekventnih saobracajnih tokova i na mestima iskljucivanja sa autoputeva... On ne zamenjuje kruzne tokove vec komplikovane "detelina" saobracajnice za iskljucivanje. Dijamant je veoma inovativno resenje nastalo koriscenjem savremene tehnologije i komplikovanih simulacija i smanjuje broj konfliktnih tacaka na ukrstanju sa 30-tak na nekih 12-13. Svako resenje ima svoju namenu, a problem je da se cesto radi neplanski i bez konsultacija sa strukom. Kruzni tokovi se postavljaju na prakticno svakoj raskrsnici (cvoristu) jer je tako "moderno"... Saobracajni tokovi su medju najkomplikovanijim stvarima za simulaciju, a mi imamo kvalitetne i priznate fakultete koji se bave i njihovim izucavanjem i projektovanjem izmedju ostalog. Na zalost, vise se izgleda nasa strucnost ceni u inostranstvu nego kod kuce.... P.S. Kaze se "saobracajna nezgoda", a ne "saobracajna nesreca".

Pis Pot

pre 5 godina

Dugo nisam video vecu glupost. Prvo ovo nije gradska raskrsnica nego autoput sa gomilom traka, drugo sve ovo se mnogo jeftinije i efikasnije resava detelinom sa cetiri lista, bez semafora, bez ukrstanja traka, a samim tim sa minimalnim rizikom da dodje do sudara.

johnny b

pre 5 godina

Glomazno, komplikovano i pre svega skupo. Kružni tok je i dalje bolje rešenje.
(paja, 10. avgust 2018 12:56)

Dakle, ti stajes ispred strucnjaka koji su dokazali da je ovo bolje resenje i tvrdis da nisu u pravu. Kao prvo ovo je resenje za velike kruzne tokove a ne za male i tako nesto verovatno ne bi moglo da se sprovede na slaviji zbog ukrstanja ulica aligde postoji mogucnost ocigledno je da su dokazali da je dijamant bolje resenje. Pa nisi ti pametniji od njih valjda...

Realno

pre 5 godina

"Manjkavost "dijamant ukrštanja" ogleda se u tome što još uvek koristi semafor..." stime pada sve u vodu, pa kruzni tok bas zbog toga najvise koristi!

nemanja

pre 5 godina

Neverovatno je koliko se smisljaju bolje metode za izbegavanje guzvi u saobracaju i sudare od kako je tehnologija napredovala, sa raznim simulacijama, "stres testovima" i ostalo. Na zalost, tesko je primeniti ovu metodu na postojecim kruznim tokovima, ali izgleda kao sasvih pristojna metoda za neke buduce deonice.

Milan

pre 5 godina

Diverging Diamond Interchange (DDI) koji je ovde predstavljen je denivelisana rampa gde se ukrstaju ulica i auto-put, i ne moze biti zamena sa kruzni tok, koji je raskrsnica u nivou. I nije novo resenje, koristi se u SAD i nekim zemljama u Evropi vec dugi niz godina. Potpuno je tacno da povecava efikasnost i bezbednost. Ukoliko zelite da pisete o zameni sa kruzni tok, preporucujem temu o Continuous Flow Intersection (CFI)

Mr M

pre 5 godina

Gde je guzva tu treba prosiriti put, kruzni tok ne pomaze puno kada puno automobila krene da prilazi jednim putem. u Americi nisam video ni jedan kruzni tok, a Evropa ih je puna i saobracaj je i dalje zagusen. Jedino sto priznajem kruznim tokovima je da usporavaju saobracaj pa su fatalne nesrece verovatno redje. Jos samo kad bi srbi znali da voze u kruznom toku.

recimo ...

pre 5 godina

mislim da ovo isto moze da funkcionise i bez semafora... isti nacin puta samo sa trakama koje se ne ukrstaju...vec idu jedne iznad drugih i samim tim te petlje ne zaustavljaju saobracaj nikad...prosto

kolica

pre 5 godina

U ovom primeru, po meni, bi bilo bolje da su napravili raskrsnicu u obliku deteline sa cetiri lista. U njoj nema levih skretanja, a sto je bitnije nema ni semafora koji nepotrebno usporavaju saobracaj

Dragan

pre 5 godina

Meni se lično svidja i smatram da je bolje od kružnog ali, pošto kod nas mnogi nisu naučili još ni kružni tok, ovo će im biti mnogo teže i komplikovanije.

Taksista

pre 5 godina

Vozači u Beogradu pojima nemaju pravila u kružnom toku. Pravilo desne strane važi i u kružnom toku! Nema prvenstvo onaj sa unutrašnje strane ako su dva vozila u svojim trakama.

chief666

pre 5 godina

Probao sam slično rešenje u video igri cities skylines i moram reci da mi se svidja. Samo bez semafora nego su ukrštanja na različitim nivoima. I ne menja kružne tokove nego velike raskrsnice i uključenja-isključenja sa auto puta

Dragon

pre 5 godina

Ovo se odnosi na raskrsnice izuzetno velikog saobracajnog opterecenja, a ne da je generalno bolje resenje od kruznog toka! Kruzni tok sa max 2 trake nema premca, ali isti sa 4...uglavnom svako vozi kako hoce, pravila ne postoje ili se ne postuju, nezgode sigurne... Covek bi se pre iscupao iz ovoga, kulturica, pravac, svoja traka, sigurica...nego iz isto tako opterecenog kruznog toka! Samo Bog te pita koliko hektara ovo zauzima, za nase uslove nezamislivo...

simulator

pre 5 godina

Kruzni tokovi sa do max. dve trake za saobracaje manjeg inteziteta u naseljenim mestima su se u praksi pokazali kao jako pouzdani i funkcionalni.
Medjutim, cim se ubace tri ili vise traka, ondanastaju problemi, jer mnogi vozaci nisu dorasli izazovu. To nije samo u SR tako vec u celoj Evropi.
Sve to jasno pokazuju kamere koje snimaju tok saobracaja.
A mesta gde je saobracaj jajo gust i gde su prilazne brzine jako velike, to se resava drugacije, tu kruzni tok nema DIREKTNO sta da trazi.

rubin

pre 5 godina

Na slici je ukrštanje jedne saobraćajnice (upravna na kanal) sa dve saobraćajnice (paralelne sa kanalom) i tu možda ima smisla.
Prvi "dijamant" menja trake, levu na desnu i obratno, a naredni je vraća u normalu. OK.

Šta ako imam ukrštanje jedne sa jednom saobraćajnicom, koje trake se menjaju dijamantom? I Kada se to vraća u normalu?

POenta je da su neophdna dva "dijamanta", odnosno paran broj, što primenjivost ovog rešenja drastično smanjuje. Kod nas praktično i nema ovakvih slučajeva.

dipl.ing.sao

pre 5 godina

Nije tacno da kruzni tok obezbedjuje veci protok. Bezbedniji jeste sto je mnogo bitnije. Ovo resenje nije uporedivo sa kruznim tokom jer je ovde ukrstanje na 2 nivoa i samim tim nekoliko puta skuplje!

g3

pre 5 godina

Kružni ima nekog smisla dok se u njega ulivaju do 4 saobraćajna toka sa po max. 2 trake, ako se planira koristiti po svim saobraćajnim propisima. Na Slaviji ni pod kojim uslovima (osim da je prazna) ne možete ući i izaći poštujući sva pravila, a da ne zaustavljate vozilo. Naravno, mislim na situaciju da ulazite npr. iz Kralja Milana, a izlazite u Beogradskoj. Nema vremena da se izvedu sva prestrojavanja, jedino da bacite 2-3 kruga. :)

Drajver

pre 5 godina

Pogledajte samo kruzni na Slaviji, pa malo malo naidje neki car koji ide zutom i vozi kao da je pod rotacijom. Ako u Beogradu ljudi i dalje ne znaju da koriste kruzni tok zamislite kakve bi ovo probleme nama donelo.

A o prostoru tek ne treba trositi reci... Pa na auto putu kroz glavni grad su kuce na 10m od auto puta... za ovakve raskrsnice je pitanje da li bilo gde ima prostora a pogotovo tamo gde bi ih iskoristili. Na to treba dodati i semafore koji nsu kod nas najcesce nesinhronizovani i cesto i u kvaru i tako dolazimo ipak do zakljucka da je za nas kruzni tok pogodnije resenje.

edge

pre 5 godina

Ovo je DDI. Diverging Diamond Interchange. Između dve dijanant raskrsnice vozi se suprotnim stranama puta. Smanjuje broj kolizionih tačaka. Nije loše ali ima i boljih rešenja... Kada se uradi denivelacija svega ovoga..samo je skupo.

achitwn

pre 5 godina

mi u 95% klasicnih raskrsnica nemamo zelene strelice za uslovno desno. o cemu mi pricamo
(Jagodic.Kistanje., 10. avgust 2018 14:11)
Radi se o izbegavanju skretanja levo i presecanja traka iz suprotnog smera. Jagodicu.

Ševarice

pre 5 godina

A skoro da i nema razlike u ceni, s obzirom na površinu koja je potrebna, zar ne?! Razlika u ceni je verovatno kao i razlika u ceni prstena sa dijamantom i bez.

SV

pre 5 godina

"P.S. Kaze se "saobracajna nezgoda", a ne "saobracajna nesreca"."
Po tebi je udes sa 3-4 mrtvih "saobracajna nezgoda"? Lepo pise, smanjuje se broj saobracajnih nesreca jer je manji broj udesa sa smrtnim ishodom, a bas zbog toga sto ne mogu da se razviju velike brzine kao kod klasicnih raskrsnica. Suprotno tome,kruzni tokovi povecavaju broj saobracajnih nezgoda, tj. udesa gde dolazi do sitnih cukanja i eventualno laksih povreda.

DuckyDuck

pre 5 godina

Ovakvo resenje mozete videti u Americi ako na Google mapama ukucate IKEA Round Rock (u Teksasu) i pogledate University Blvd. Ovo resenje izvedeno je na nadvoznjaku preko autoputa I-35 i uopste nije tu nista specijalno ogromno. Prosto se smerovi ukrstaju s obe strane klasicnog nadvoznjaka. Dovezete se do ukrstanja gde je semafor. Kada vam se otvori zeleno, put vas vodi na levu stranu i mozete skrenuti levo na rampu i sici na autoput ili produziti dalje niz bulevar tako sto ce vas put vratiti nazad na desnu stranu. Tu se omogucava da ona kola koja idu levo niz rampu ka autoputu odmah po polasku sa semafora nemaju nikakvih opstrukcija od automobila iz suprotnog smera, cak i kada se semafor otvori za kola u suprotnom smeru na drugoj strani nadvoznjaka. Dakle, cilja vozace koji skrecu levo, a zauzima manje mesta od deteline s cetiri lista, jer koristi klasican nadvoznjak sa po tri trake u oba smera. Jugozapadno niz isti taj bulevar postoji jos jedna eksperimentalna raskrsnica ciji je cilj takodje da izmesti saobracaj koji skrece levo iz toka saobracaja koji ide pravo u oba smera. Ko hoce da pogleda na Google mapama - raskrsnica East Whitestone Blvd i West Parmer Lane.

666

pre 5 godina

Božeee...svi nekud žure, zato se i slupaju. Da se vozi malo opreznije, ne bi bilo sudara. Kako po Hanoju i tamo tim gradovima, ni jedan sudar, nit se vidi ko gde ide ni šta, a svi prođu.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 5 godina

achitwn

ne znam jesi li vozio po Nemackoj (zemlja saobracaja!), ali ovde su "uslovne" retkost! Konkretno u Manhajmu, gradu bez guzvi ih ima samo 4!

Logika

pre 5 godina

Molim one koji ne razumeju engleski da ne ostavljaju komentare. Nema veze sa 'spratom'. Kad skreces levo ides na levu stranu i vozis do semafora - posle njega nastavis put na desnoj traci.

Xorg

pre 5 godina

Kružna raskrsnica(roundabout ) je namenjena ruralnim putevima koji ne zahtevaju sistem saobraćajne signalizacije. Moderne raskrsnice se kontrolišu senzorima računara koji čine STOP ili GO izračunavanjem ukupne saobraćajne situacije i susednih puteva i raskrsnica.

dr.kadzija

pre 5 godina

nema mesta za fontanu...Kruzni tokovi su glupost gde ima vise saobracaja. Qatarci koji su bili uveli kruzne tokove, pistepeno jedan po jedan ukidaju i menjaju klasicnom raskrsnicom sa semaforima. Brzi protok i veca bezbednost, dokazano u praksi.

Taksista

pre 5 godina

Slavija na primer, taksi može da se vrti šinama ili žutom trakom i uvek ima prednost, u kružnom toku je, a vozila koja mu dolaze sa leve strane moraju da ga propuste, on njima dolazi sa desne.

Kole

pre 5 godina

Za kruzne tokove u Nisu pisi propalo. Nefukcionalno potpuno. Ovo je vise za magistralne puteve na kojima ima kruznih tokova i koje imaju ucestale saobracajne nezgode zbog ogromnog protoka vozila, a slozicete se, u Srbiji je mnogo malo takvih puteva.

Stvarno

pre 5 godina

Sa ovim sistemom nemas nista sa ostalim vozacima. Samo put nastavljas. Razdvoji se kolovoz naprimer na Slaviji za one koji zele da idu u Nemanjinu i Kralja Milana a oni koji zele da ide u Mekenzijevu. Sa druge strane ista fora. Zato se razdvaja na levo i desno. Nemam pojma kome ovo nije jasno.

mile

pre 5 godina

Ja ne vidim nikakvo poboljsanje ovde. Odgledao sam dva puta. Kaze: “No need to cross the trafiic from the other directions. Ja vidim istu stvar, ukrstanje i nepotreban fly-over

johnny b

pre 5 godina

Glomazno, komplikovano i pre svega skupo. Kružni tok je i dalje bolje rešenje.
(paja, 10. avgust 2018 12:56)

Dakle, ti stajes ispred strucnjaka koji su dokazali da je ovo bolje resenje i tvrdis da nisu u pravu. Kao prvo ovo je resenje za velike kruzne tokove a ne za male i tako nesto verovatno ne bi moglo da se sprovede na slaviji zbog ukrstanja ulica aligde postoji mogucnost ocigledno je da su dokazali da je dijamant bolje resenje. Pa nisi ti pametniji od njih valjda...

Ime

pre 5 godina

Ovo je fantstično. Maksimalno smanjen rizik od nezgoda. I onda kad se probudim shvatim da sam vozač u zemlji gde je kružni tok sa 3 trake misaona imenica.

dr.kadzija

pre 5 godina

nema mesta za fontanu...Kruzni tokovi su glupost gde ima vise saobracaja. Qatarci koji su bili uveli kruzne tokove, pistepeno jedan po jedan ukidaju i menjaju klasicnom raskrsnicom sa semaforima. Brzi protok i veca bezbednost, dokazano u praksi.

achitwn

pre 5 godina

mi u 95% klasicnih raskrsnica nemamo zelene strelice za uslovno desno. o cemu mi pricamo
(Jagodic.Kistanje., 10. avgust 2018 14:11)
Radi se o izbegavanju skretanja levo i presecanja traka iz suprotnog smera. Jagodicu.

nemanja

pre 5 godina

Neverovatno je koliko se smisljaju bolje metode za izbegavanje guzvi u saobracaju i sudare od kako je tehnologija napredovala, sa raznim simulacijama, "stres testovima" i ostalo. Na zalost, tesko je primeniti ovu metodu na postojecim kruznim tokovima, ali izgleda kao sasvih pristojna metoda za neke buduce deonice.

Taksista

pre 5 godina

Vozači u Beogradu pojima nemaju pravila u kružnom toku. Pravilo desne strane važi i u kružnom toku! Nema prvenstvo onaj sa unutrašnje strane ako su dva vozila u svojim trakama.

recimo ...

pre 5 godina

mislim da ovo isto moze da funkcionise i bez semafora... isti nacin puta samo sa trakama koje se ne ukrstaju...vec idu jedne iznad drugih i samim tim te petlje ne zaustavljaju saobracaj nikad...prosto

Mr M

pre 5 godina

Gde je guzva tu treba prosiriti put, kruzni tok ne pomaze puno kada puno automobila krene da prilazi jednim putem. u Americi nisam video ni jedan kruzni tok, a Evropa ih je puna i saobracaj je i dalje zagusen. Jedino sto priznajem kruznim tokovima je da usporavaju saobracaj pa su fatalne nesrece verovatno redje. Jos samo kad bi srbi znali da voze u kruznom toku.

Pis Pot

pre 5 godina

Dugo nisam video vecu glupost. Prvo ovo nije gradska raskrsnica nego autoput sa gomilom traka, drugo sve ovo se mnogo jeftinije i efikasnije resava detelinom sa cetiri lista, bez semafora, bez ukrstanja traka, a samim tim sa minimalnim rizikom da dodje do sudara.

Bloob

pre 5 godina

Dijamant nije novo resenje i vec par godina u nazad se koristi u Americi, cini mi se kod ukrstanja visokofrekventnih saobracajnih tokova i na mestima iskljucivanja sa autoputeva... On ne zamenjuje kruzne tokove vec komplikovane "detelina" saobracajnice za iskljucivanje. Dijamant je veoma inovativno resenje nastalo koriscenjem savremene tehnologije i komplikovanih simulacija i smanjuje broj konfliktnih tacaka na ukrstanju sa 30-tak na nekih 12-13. Svako resenje ima svoju namenu, a problem je da se cesto radi neplanski i bez konsultacija sa strukom. Kruzni tokovi se postavljaju na prakticno svakoj raskrsnici (cvoristu) jer je tako "moderno"... Saobracajni tokovi su medju najkomplikovanijim stvarima za simulaciju, a mi imamo kvalitetne i priznate fakultete koji se bave i njihovim izucavanjem i projektovanjem izmedju ostalog. Na zalost, vise se izgleda nasa strucnost ceni u inostranstvu nego kod kuce.... P.S. Kaze se "saobracajna nezgoda", a ne "saobracajna nesreca".

Dragan

pre 5 godina

Meni se lično svidja i smatram da je bolje od kružnog ali, pošto kod nas mnogi nisu naučili još ni kružni tok, ovo će im biti mnogo teže i komplikovanije.

Realno

pre 5 godina

"Manjkavost "dijamant ukrštanja" ogleda se u tome što još uvek koristi semafor..." stime pada sve u vodu, pa kruzni tok bas zbog toga najvise koristi!

SV

pre 5 godina

"P.S. Kaze se "saobracajna nezgoda", a ne "saobracajna nesreca"."
Po tebi je udes sa 3-4 mrtvih "saobracajna nezgoda"? Lepo pise, smanjuje se broj saobracajnih nesreca jer je manji broj udesa sa smrtnim ishodom, a bas zbog toga sto ne mogu da se razviju velike brzine kao kod klasicnih raskrsnica. Suprotno tome,kruzni tokovi povecavaju broj saobracajnih nezgoda, tj. udesa gde dolazi do sitnih cukanja i eventualno laksih povreda.

Nadzirac

pre 5 godina

Kakva budalastina! Poredite babe i zabe.

Kruzni tok podrazumeva ukrstanje u nivou, a ovde prikazano resenje ima ukrstanje u dva nivoa. Obratite paznju na dupli nadvoznjak u centru raskrsnice.

Ovde prikazano resenje nema nikakve analogije sa kruznim tokom, ali ima analogije sa klasicnom petljom tipa "detelina". Nesto nalik na petlje ispred i iza mosta Gazela u Beogradu ili petlja Orlovaca i o tome se moze polemistai.

Ne trba biti puno pametan pa zakljuciti da je ukrstanje u dva nivoa, barem duplo bolje od bilo kog ukrstanja u jednom nivou - kruzni tok, te shodno tome ne vidim smisao ovog budalastog teksta.

Taksista

pre 5 godina

Slavija na primer, taksi može da se vrti šinama ili žutom trakom i uvek ima prednost, u kružnom toku je, a vozila koja mu dolaze sa leve strane moraju da ga propuste, on njima dolazi sa desne.

dipl.ing.sao

pre 5 godina

Nije tacno da kruzni tok obezbedjuje veci protok. Bezbedniji jeste sto je mnogo bitnije. Ovo resenje nije uporedivo sa kruznim tokom jer je ovde ukrstanje na 2 nivoa i samim tim nekoliko puta skuplje!

Sqw

pre 5 godina

Primenjivi su u prigradskim podrucjima jer zahtevaju puno prostora. Tamo nemotoriziranog prometa skoro da i nema-tako da im to nije prednost. Puno skuplji od kruznih tokova u nivou i semafora.

chief666

pre 5 godina

Probao sam slično rešenje u video igri cities skylines i moram reci da mi se svidja. Samo bez semafora nego su ukrštanja na različitim nivoima. I ne menja kružne tokove nego velike raskrsnice i uključenja-isključenja sa auto puta

Xorg

pre 5 godina

Kružna raskrsnica(roundabout ) je namenjena ruralnim putevima koji ne zahtevaju sistem saobraćajne signalizacije. Moderne raskrsnice se kontrolišu senzorima računara koji čine STOP ili GO izračunavanjem ukupne saobraćajne situacije i susednih puteva i raskrsnica.

Drajver

pre 5 godina

Pogledajte samo kruzni na Slaviji, pa malo malo naidje neki car koji ide zutom i vozi kao da je pod rotacijom. Ako u Beogradu ljudi i dalje ne znaju da koriste kruzni tok zamislite kakve bi ovo probleme nama donelo.

A o prostoru tek ne treba trositi reci... Pa na auto putu kroz glavni grad su kuce na 10m od auto puta... za ovakve raskrsnice je pitanje da li bilo gde ima prostora a pogotovo tamo gde bi ih iskoristili. Na to treba dodati i semafore koji nsu kod nas najcesce nesinhronizovani i cesto i u kvaru i tako dolazimo ipak do zakljucka da je za nas kruzni tok pogodnije resenje.

bdjm

pre 5 godina

Ovo je toliko ogromno, da mi je prva pomisao da ne menja KRUZNE TOKOVE, nego klasicne petlje, kakvih i mi imamo.
To dvoje treba porediti, zar ne?
Na petljama nema semafora ni skretanja levo, onda ne znam u cemu je predlog ovoga?

Milan

pre 5 godina

Diverging Diamond Interchange (DDI) koji je ovde predstavljen je denivelisana rampa gde se ukrstaju ulica i auto-put, i ne moze biti zamena sa kruzni tok, koji je raskrsnica u nivou. I nije novo resenje, koristi se u SAD i nekim zemljama u Evropi vec dugi niz godina. Potpuno je tacno da povecava efikasnost i bezbednost. Ukoliko zelite da pisete o zameni sa kruzni tok, preporucujem temu o Continuous Flow Intersection (CFI)

666

pre 5 godina

Božeee...svi nekud žure, zato se i slupaju. Da se vozi malo opreznije, ne bi bilo sudara. Kako po Hanoju i tamo tim gradovima, ni jedan sudar, nit se vidi ko gde ide ni šta, a svi prođu.

kolica

pre 5 godina

U ovom primeru, po meni, bi bilo bolje da su napravili raskrsnicu u obliku deteline sa cetiri lista. U njoj nema levih skretanja, a sto je bitnije nema ni semafora koji nepotrebno usporavaju saobracaj

rubin

pre 5 godina

Na slici je ukrštanje jedne saobraćajnice (upravna na kanal) sa dve saobraćajnice (paralelne sa kanalom) i tu možda ima smisla.
Prvi "dijamant" menja trake, levu na desnu i obratno, a naredni je vraća u normalu. OK.

Šta ako imam ukrštanje jedne sa jednom saobraćajnicom, koje trake se menjaju dijamantom? I Kada se to vraća u normalu?

POenta je da su neophdna dva "dijamanta", odnosno paran broj, što primenjivost ovog rešenja drastično smanjuje. Kod nas praktično i nema ovakvih slučajeva.

DuckyDuck

pre 5 godina

Ovakvo resenje mozete videti u Americi ako na Google mapama ukucate IKEA Round Rock (u Teksasu) i pogledate University Blvd. Ovo resenje izvedeno je na nadvoznjaku preko autoputa I-35 i uopste nije tu nista specijalno ogromno. Prosto se smerovi ukrstaju s obe strane klasicnog nadvoznjaka. Dovezete se do ukrstanja gde je semafor. Kada vam se otvori zeleno, put vas vodi na levu stranu i mozete skrenuti levo na rampu i sici na autoput ili produziti dalje niz bulevar tako sto ce vas put vratiti nazad na desnu stranu. Tu se omogucava da ona kola koja idu levo niz rampu ka autoputu odmah po polasku sa semafora nemaju nikakvih opstrukcija od automobila iz suprotnog smera, cak i kada se semafor otvori za kola u suprotnom smeru na drugoj strani nadvoznjaka. Dakle, cilja vozace koji skrecu levo, a zauzima manje mesta od deteline s cetiri lista, jer koristi klasican nadvoznjak sa po tri trake u oba smera. Jugozapadno niz isti taj bulevar postoji jos jedna eksperimentalna raskrsnica ciji je cilj takodje da izmesti saobracaj koji skrece levo iz toka saobracaja koji ide pravo u oba smera. Ko hoce da pogleda na Google mapama - raskrsnica East Whitestone Blvd i West Parmer Lane.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 5 godina

achitwn

ne znam jesi li vozio po Nemackoj (zemlja saobracaja!), ali ovde su "uslovne" retkost! Konkretno u Manhajmu, gradu bez guzvi ih ima samo 4!

simulator

pre 5 godina

Kruzni tokovi sa do max. dve trake za saobracaje manjeg inteziteta u naseljenim mestima su se u praksi pokazali kao jako pouzdani i funkcionalni.
Medjutim, cim se ubace tri ili vise traka, ondanastaju problemi, jer mnogi vozaci nisu dorasli izazovu. To nije samo u SR tako vec u celoj Evropi.
Sve to jasno pokazuju kamere koje snimaju tok saobracaja.
A mesta gde je saobracaj jajo gust i gde su prilazne brzine jako velike, to se resava drugacije, tu kruzni tok nema DIREKTNO sta da trazi.

mile

pre 5 godina

Ja ne vidim nikakvo poboljsanje ovde. Odgledao sam dva puta. Kaze: “No need to cross the trafiic from the other directions. Ja vidim istu stvar, ukrstanje i nepotreban fly-over

Logika

pre 5 godina

Molim one koji ne razumeju engleski da ne ostavljaju komentare. Nema veze sa 'spratom'. Kad skreces levo ides na levu stranu i vozis do semafora - posle njega nastavis put na desnoj traci.

Stvarno

pre 5 godina

Sa ovim sistemom nemas nista sa ostalim vozacima. Samo put nastavljas. Razdvoji se kolovoz naprimer na Slaviji za one koji zele da idu u Nemanjinu i Kralja Milana a oni koji zele da ide u Mekenzijevu. Sa druge strane ista fora. Zato se razdvaja na levo i desno. Nemam pojma kome ovo nije jasno.

Dragon

pre 5 godina

Ovo se odnosi na raskrsnice izuzetno velikog saobracajnog opterecenja, a ne da je generalno bolje resenje od kruznog toka! Kruzni tok sa max 2 trake nema premca, ali isti sa 4...uglavnom svako vozi kako hoce, pravila ne postoje ili se ne postuju, nezgode sigurne... Covek bi se pre iscupao iz ovoga, kulturica, pravac, svoja traka, sigurica...nego iz isto tako opterecenog kruznog toka! Samo Bog te pita koliko hektara ovo zauzima, za nase uslove nezamislivo...

edge

pre 5 godina

Ovo je DDI. Diverging Diamond Interchange. Između dve dijanant raskrsnice vozi se suprotnim stranama puta. Smanjuje broj kolizionih tačaka. Nije loše ali ima i boljih rešenja... Kada se uradi denivelacija svega ovoga..samo je skupo.

Kole

pre 5 godina

Za kruzne tokove u Nisu pisi propalo. Nefukcionalno potpuno. Ovo je vise za magistralne puteve na kojima ima kruznih tokova i koje imaju ucestale saobracajne nezgode zbog ogromnog protoka vozila, a slozicete se, u Srbiji je mnogo malo takvih puteva.

Ševarice

pre 5 godina

A skoro da i nema razlike u ceni, s obzirom na površinu koja je potrebna, zar ne?! Razlika u ceni je verovatno kao i razlika u ceni prstena sa dijamantom i bez.

g3

pre 5 godina

Kružni ima nekog smisla dok se u njega ulivaju do 4 saobraćajna toka sa po max. 2 trake, ako se planira koristiti po svim saobraćajnim propisima. Na Slaviji ni pod kojim uslovima (osim da je prazna) ne možete ući i izaći poštujući sva pravila, a da ne zaustavljate vozilo. Naravno, mislim na situaciju da ulazite npr. iz Kralja Milana, a izlazite u Beogradskoj. Nema vremena da se izvedu sva prestrojavanja, jedino da bacite 2-3 kruga. :)