Brnabićeva: Tri projekta da grad stane na noge

U narednom periodu za Prokuplje su planirana tri projekta koja će Vlada Srbije podržati kako bi taj grad stao na noge, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.08.2018.

15:35

Brnabićeva: Tri projekta da grad stane na noge
Foto: Thinkstock

Brnabićeva je nakon obilaska doma zdravlja u Prokuplju rekla j da je najznačajniji projekat izgradnja auto-puta Niš-Priština, zatim izgradnja nove industrijske zone u tom gradu, a treći je projekat premeštanje Opšte bolnice u zgradu Doma zdravlja.

"Auto-put Niš-Priština će promeniti perspektivu ovog kraja i biće važan za celu Toplicu. Što se tiče premeštanja Opšte bolnice u Dom zdravlja, to ćemo učiniti u objekat od 30.000 kvadratnih metara, a finansiraćemo iz budžeta Srbije u iznosu od 2,5 milijardi dinara", kazala je Brnabićeva.

Dodala je da se paralelno sa ovim projektima radi i na energetskoj efikasnosti, kao i na stvaranju boljih uslova u Domu zdravlja i Opštoj bolnici, zbog čega je u prethodne dve godine uloženo 95 miliona dinara.

"Nastavićemo ovako. Vidim zdravu perspektivu za Prokuplje i nadam se da ćemo za par godina svi zajedno videti da ovo sve vodi do toga da Prokuplje staje na noge", istakla je Brnabićeva.

Premijerka je čestitala svim građanima Prokuplja dobijanje statusa Grada, što se desilo u junu ove godine, i kazala da je sigurna da će u narednih nekoliko godina ovaj grad biti jedan od vodećih u Srbiji.

Navela je da jeu Prokuplju, u vreme prethodne vlasti, u potpunosti bila devastirana lokalna samouprava i dodala da je to, pre svega, zbog neprofesionalizma i lošeg upravljanja prethodne vlasti.

Brnabićeva je rekla da je sadašnja vlast nasledila opštinu sa tri problema, od kojih je prvi zaduženje od preko 2,5 milijardi dinara, drugi, najveća prekomerna zaposlenost u lokalnoj samoupravi, i treći, to što je 52 odsto budžeta lokalne samouprave išlo na plate zaposlenih.

Prema njenim rečima, danas je situacija u Prokuplju mnogo drugačija, budžet je likvidan i mnogo je manje zaposlenih u Gradskoj upravi. "To je važno zato što onda u tom budžetu od novca građana, lokalna samouprava konačno može da izdvaja sredstva za Opštu bolnicu, Dom zdravlja, komunalu infrastrukturu, za sve ono što nije moglo kada je više od pola budžeta išlo na plate zaposlenih", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije tu da podrži Prokuplje i kazala da je već za saniranje nekih dugova lokalne samouprave izdvojeno iz tekuće budžetske rezerve 140 miliona dinara.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, koji je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, obišao Dom zdravlja u Prokuplju, rekao je da će u tu zdravstvenu ustanovu biti uložen veliki novac kako bi napokon, nakon tri decenije, mogao da služi svojoj svrsi.

''Ovakvih kostura ima u Srbiji na nebrojeno lokacija. Klinički centar Srbije je primer upravo ovakvih započetih, a nikada završenih projekata, i to je ono čemu se u najvećoj meri posvećujemo. Ovde treba da bude uložen veliki novac, ali sam siguran da nijedan dinar neće biti potrošen jer će biti uložen'', rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, taj projekat će se raditi u dve faze. U prvoj fazi će se raditi spoljni omotač, a u drugoj unutrašnje sređivanje. Dodao je da je nezahvalno precizirati rokove za početak radova, ali da očekuje da će oni početi sledeće godine.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, govoreći o kadrovskim rešenjima za medicinske ustanove u Prokuplju, rekao je da je pri kraju izrada kadrovskog plana za 2018. godinu.

Naveo je da je u prethodne dve godine za Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Prokuplju Vlada Srbije dala saglasnost da se zaposli 22 medicinskih radnika kako bi se podmladio kadar.

Kako je rekao, prema poslednjoj odluci Vlade Srbije za Dom zdravlja odobrena su nova radna mesta za medicinske sestre i jednog pravnika, dok su za Opštu bolnicu odobrena dva mesta za lekare, tri za medicinske sestre i jednog nemedicinskog radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: