Lidl u Paraćinu: Kopali za prodavnicu, ovo nisu očekivali

Na placu buduće prodavnice Lidl u Paraćinu otkriveno je groblje iz bronzanog doba, potvrdila su prva zaštitna arheološka iskopavanja tog lokaliteta, navodi RTS.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.07.2018.

15:28

Lidl u Paraćinu: Kopali za prodavnicu, ovo nisu očekivali
Foto: Gettyimages

Navodi se da je tek skinut prvi kulturni sloj, a vredniji nalazi očekuju se na dubini od jednog metra. Na gradilištu su zajedno neimari i arheolozi, žuri se i jednima i drugima jer su ih česte kiše prekidale u poslu.

Stručnjaci Arheološkog instituta i parćinskog Zavičajnog muzeja pažljivo su pratili radove i na kraju bili u pravu da se na delu placa nalaze ostaci nekropola iz perioda 1.500 do 1.000 godina pre nove ere.

Stotinak metara dalje, 1962. godine profesor Milutin Garašanin otkrio je grobnice iz bronzanog doba i perioda takozvanog dačkog latena.

"Na osnovu tih istraživanja je čak profesor Garašanin uspostavio kulturu iz bronzanog doba pod nazivom Paraćinska kultura i od tada, evo, već ima 60 i više godina, ovde nisu vršena nikakva istraživanja zato što se grad širio u ovom pravcu", kaže Vojislav Filipović, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu.

Zaštitne radove finansira Lidl, prema zakonu o kulturnim dobrima. Arheološka iskopavanja trajaće mesec dana i za sada ne ometaju izgradnju prodavnice. Sem fragmenata keramike pronađeni su i predmeti poput zanimljive bronzane igle.

"U suštini nalazi za sada prevazilaze naša očekivanja, jako je bogat lokalitet u pitanju, čak smo donekle iznenađeni količinom nalaza tako da je za sada sve u najboljem redu", kaže Vojislav Filipović, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu.

Naselje u bronzanom dobu nalazilo se sa druge strane reke na mestu gde je sada paraćinska bolnica. Pokojnici su u to vreme spaljivani i sahranjivani u malim glinenim urnama koje su zakopavane upravo na mestu koje se sada istražuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: