Nezapamćen potop - sankcije "ugasile" 92,6 odsto

Kineski uvoz iz Severne Koreje pao je u junu za 92,6 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

08:19

Nezapamćen potop - sankcije
Foto: Thinkstock

Uvoz je pao zbog sankcija UN uvedenih s ciljem da se Pjongjang primora na zaustavljanje svog nuklearnog i raketnog programa, saopštila je kineska Uprava carina.

Istovremeno, izvoz kineske nafte i druge robe u Severnu Koreju smanjen je za 40,6 odsto, izjavio je portparol Uprave carina Huang Songping na konferenciji za novinare, ne precizirajući nikakav finansijski iznos, prenosi agencija AP.

U prvih šest meseci 2018. godine, kineski uvoz iz Severne Koreje je pao za 88,7 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, na 690 miliona juana (103 miliona dolara), naveo je Huang. Izvoz je u tom periodu opao za 43,1 procenat na 6,4 milijarde juana (960 miliona dolara).

Huang je rekao da su kineske isporuke robe Severnoj Koreji u padu 11. mesec uzastopno, a uvoz iz te zemlje beleži pad desetio mesec zaredom.

Istakao je da Peking "dosledno primenjuje" mere UN o ograničavanju trgovine sa Pjongjangom.

Danas se oglasio i zamenik kineskog ministra inostranih poslova Kong Suaniou povodom opaske američkog predsednika Donalda Trampa da bi Peking mogao da omete diplomatske napore međunarodne zajednice prema Severnoj Koreji zbog trgovinskog spora sa Vašingtonom.

On je rekao da na ovom planu postoji "pozitivan impuls" i da je Peking u "tesnoj koordinaciji" sa Vašingtonom.

"Ostaćemo u kontaktu sa Sjedinjenim Državama putem različitih kanala u zajedničkom nastojanju da podržimo mir i stabilnost na poluostrvu kako bismo olakšali političko rešavanje korejskog pitanja", rekao je Kong.

Ako uključene vlade "iskreno razgovaraju kao ravnopravne", onda "će se za sva pitanja naći pravi odgovori", poručio je Kong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: