Vlada Srbije razmatra kako da smanji PDV na plate

Vlada Srbije razmatra na koji način da smanji doprinose na teret poslodavaca i zaposlenog, kao i da poveća neoporezivi deo zarade koji sada iznosi 15.000 dinara

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.07.2018.

14:37

Vlada Srbije razmatra kako da smanji PDV na plate
Foto: Thinkstock

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od početka naredne godine država smanjiti porez na plate, a kako prenosi "Blic", prema njihovim saznanjima, Vlada Srbije već je formirala radnu grupu koja je počela da računa koliko bi ukupno moglo da bude smanjeno opterećenje na platu i u kojim segmentima konkretno.

"Trenutno razmatramo sve moguće aspekte. Rade se projekcije i kalkuliše koliko je moguće smanjiti pojedinačne namete. Izvesno je da postoji mogućnost smanjenja doprinosa na teret zaposlenog, smanjenja doprinosa na teret poslodavca, ali i povećanja neoporezivog dela zarade", rekao je izvor tog lista.

Kako dodaju, koji deo će biti umanjen ili povećan i za koliko zavisi od slobodnih sredstava u budžetu.

"Za sada je sigurno da prostora za smanjenje ima, ali računamo koliko je u budžetu moguće osloboditi novca", kazao je izvor "Blica".

Sadašnji nameti na rad u Srbiji su 63 odsto na prosečnu neto zaradu, što znači da na svakih 100 dinara neto zarade radnika, poslodavci plaćaju 63 dinara.

Srbija se po ovom pitanju nalazi malo ispod proseka zemalja centralne i istočne Evrope, gde su nameti na prosečnu neto zaradu 68 odsto, dok su u Hrvatskoj poslodavci opterećeni sa 62 odsto, u Makedoniji je porez na zaradu istovremeno od 35 do 37 odsto, u Madjarskoj 42, Bugarskoj 20, BiH od 20 do 25 odsto.

Fiskalni savet nedavno je naveo da bi doprinosi na zarade u 2018. godini mogli biti smanjeni za dva do 3,5 odsto i dodali da budžetski prostor od 15 milijardi dinara omogućava smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa 64 na 62 odsto, a veći budžetski prostor od 25 milijardi dinara omogućio bi umanjenje poreza i doprinosa na plate na 60,5 odsto.

Jedan od vlasnika firme "Re3 Product", koja se bavi reciklažom Aleksandar Solarević, rekao je za "Blic" da će smanjenje poreza na zarade povoljno uticati na privredu i preduzetnike, te da bi taj novac poslodavci preusmerili na zarade zaposlenih.

"Tako ćemo sačuvati radna mesta, privući više investitora i biti konkurentniji", rekao je Solarević i dodao da Srbija ima veliki problem u odlivu radne snage.

I direktor fabrike obuće "Ukus" Mišo Petraš je naveo da bi se taj novac koji će se uštedeti nakon smanjenja poreza na zarade otići na povećanje plata jer su, kako je naveo, troškovi bruto plata najveća stavka u poslovanju.

Iz Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da takva mera pomaže i da se smanji rad na crno.

Kako prenosi "Blic" Ministarstvo finansija i Poreska uprava, takodje, intenzivno rade na ubrzanju povraćaja PDV, za šta je sada zakonski rok 45 dana, nakon čega bi privreda mogla prve pozitivne efekte da očekuje već od septembra.

"Svakodnevno se prate sve okolnosti koje dovode do usporavanja ovog procesa. Traže se razlozi zašto povraćaj PDV-a dugo traje. U narednih mesec dana biće poznati ključni problemi i odmah nakon toga će biti poznato koliko je moguće ubrzati povraćaj PDV. To će biti značajan pokretač privrednog rasta", izjavio je izvor "Blica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: