Ugovor godine - i nafta i Rusija imaju veze s tim

Šef Lukoila Vagit Alekperov je izjavio da očekuje potpisivanje ugovora sa Iranom, nakon čega će dobiti pravo da eksploatiše naftne izvore Mansuri“ i Šangule.

Izvor: Sputnik

Četvrtak, 24.05.2018.

13:59

Ugovor godine -  i nafta i Rusija imaju veze s tim
(Foto: Thinkstock)

Tender za ova dva nalazišta je Nacionalna iranska naftna kompanija objavila još tokom leta 2017. godine.

Uz ruskog naftnog giganta, do samog finiša trke je stigla i indonežanska kompanija „Pertamina“, koja takođe pretenduje na ova izvorišta. A kakve izglede realno ima "Lukoil“, za Sputnjik komentariše Omid Šukri Kalesar, iranski nezavisni ekspert za energetska pitanja.

„Ruska naftna kompanija je favorit na ovom tenderu, ali posebnu opasnost za realizaciju projekta ima mogući izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma“, ističe Kalesar, koji inače živi i radi u Vašingtonu.

Sagovornik dodaje da je u avgustu prošle godine „Lukoil“ predstavio Iranu projekat i svoje zamisli, kako bi u martu 2018. mogao biti potpisan konačni sporazum. Tokom prošlogodišnjeg susreta je Alekperov pokazao zainteresovanost za razvoj iranskog energetskog sektora i podvukao prioritetni karakter investicija u razvoj i eksploataciju naftnih nalazišta.

Prema preliminarnim proračunima, minimalna količina nafte na izvorištu „Ab Teimur“ iznosi petnaest milijardi barela. Dnevna proizvodnja iz naftnog izvorišta Bangestan dostiže i do šezdeset hiljada barela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: