Podrška preduzetnicima od 4,5 mil EUR

Razvojni program "EU PRO" predstavio je poziv za podršku preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme i savetodavne usluge

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.05.2018.

12:44

Podrška preduzetnicima od 4,5 mil EUR
Foto: Thinkstock

Reč je o pomoći ukupne vrednosti 4,5 miliona evra.

Cilj tog programa je da doprinese privrednom i društvenom razvoju u 99 lokalnih samouprava u regionu Šumadije i Zapadne Srbije kao i u regionu Južne i Istočne Srbije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Srbija godišnje kao zemlja kandidat dobija 200 miliona evra bespovratne pomoći.

Kako je dodala, to ministarstvo već četiri godine koordinira tim procesom i pregovara u koje će oblasti novac ići kao i koliko su spremni projekti koji mogu da budu podržani.

Ona je naglasila da projekti moraju biti pripremljeni na pravi način kao i da je tu važna podrška lokalnih samouprava.

"To je prilika da naučimo i da se osposobimo da u punom kapacitetu koristimo fondove EU", izjavila je Joksimović.

Ona je istakla da je važno da se sredstva iz EU koriste na pametan, održiv i transparentan način, kao i da se identifikuju dobre ideje i da se one sprovedu u dobar projekat kako bi dobiili sredstva EU.

Šef delegacje EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je od 2006. do 2017. godine Eu dala 65 miliona evra bespovratih sredstava Srbiji, što je vrednost 850 različitih inicijativa, a omogućeno je i 3.200 radnih mesta.

On je dodao da je na osnovu toga porastao indeks konkurentnosti i društvenog razvoja, a povećano je i zadovoljstvo građana radom lokalnih samouprava.

On je rekao da program EU pro obuhvata 99 od ukupno 174 opštine u Srbiji, što znači da je više od polovine opština uključeno.

Dodao je da je program skoncentrisan na Zapadnu, Južnu i Istočnu Srbiju, odnosno na regione kojima je podstrek potreban više nego drugima.

"Cilj je da unapredimo konkurentnost poslovanja, poslovnu klimu i da ojačamo socijalnu inkluziju i koheziju", kazao je Fabrici.

On je rekao da EU ostaje partner Srbije i da će nastaviti da podržava Srbiju u reformskim procesima koji su neophodni za građane Srbije.

"Podstičemo opštine da se udruže sa centralnim vlastima, kako bi 'EU PRO' bio uspešan projekat i kao bi se u potpunosti iskoristili njegovi potencijali", istakao je Frabrici.

U Aranđelovcu je organizovan i Sajam EU projekata na kome je predstavljen deo dosadašnje podrške EU Srbiji, uključujući i primere podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, kroz različite EU programe.

Program je već objavio četiri javna poziva za unapređenje infrastrukure u 99 lokalnih samouprava, za koje Evropska unija izdvojila 10 miliona evra, a koji se odnosi na poboljšanje javne i poslovne infrastrukture kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: