Vozači, od jula i fotografije, nema gledanja kroz prste

Po novom pravilnku o tehničkim pregledima, koji počinje da se primenjuje od 5. jula, biće obavezno fotografisanje vozila.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

11:14

Vozači, od jula i fotografije, nema gledanja kroz prste
Foto: Thinkstock

Tehnički pregled će trajati znatno duže nego do sada, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

On je naveo da će se više pažnje posvećivati tehničkoj ispravnosti vozila i da novi pravilnik propisuje minimalno vreme trajanja tehničkog pregleda.

Rebić je istakao da će nova pravila umnogome doprineti da se izbegnu razne mahinacije zbog kojih su, kaže, mnogi ostali bez licence za obavljanje tehničkih pregleda.

''Apelujemo na građane da poprave svoja vozila pre nego što odu na tehnički pregled da ne bi došli u situaciju da ne dobiju potrebni dokument. Vlasnici tehničkih pregleda neće smeti da gledaju kroz prste vozačima da ne bi izgubili licencu za rad, a krajnji benefit biće ispravnija vozila na srpskim putevima'', rekao je Rebić za Pink.

Govoreći o novom pravilniku i uvođenju dva tehnička pregleda za vozila starija od 15 godina, Rebić je naveo da ta mera, takođe, stupa na snagu 5. jula, ali da bi prvi pregledi trebalo da budu obavljeni u januaru 2019. ukoliko se do tada ta norma, kako kaže, ne ukine.

''Ta norma je propisana 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja. Međutim, ministar Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja godine, a možda i ranije, biti izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja i da će ta norma biti ukinuta, tako da vlasnici vozila starijih od 15 godina ne treba da brinu'', naglasio je Rebić.

Direktor policije je naveo da su nove mere u Zakonu o bezbednosti saobraćaja koje su usvojene u martu već dale rezultate i da je od početka aprila na srpskim putevima stradalo 30 ljudi manje nego u istom periodu prošle godine.

On je dodao da statistika pokazuje da je od početka ove godine poginulo 20 osoba manje nego u prvoj polovini prošle godine, a ako se ovaj trend nastavi, 2018. godina će možda biti najpovoljnija.

Rebić je rekao i da je broj vozača koji na auto-putu prekoračuju brzinu od 120 km/h smanjen za 50 odsto, dok je broj onih koji voze brže od 150 km/h smanjen za 70 odsto'', kazao je Rebić.

''Uveli smo model prosečne brzine i vozači moraju da znaju se brza vožnja ne isplati. Oni koji svraćaju na pumpe i odmaraju treba da znaju da imamo presretače koji mere trenutnu brzinu'', ukazao je Rebić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: