Građani masovno sele novac - računica je jasna

Novac koji građani i kompanije u Hrvatskoj drže na tekućim i žiro-računima buja po stopama koje analitičari nazivaju istorijskim, a i dalje će obarati rekorde.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

08:26

Građani masovno sele novac - računica je jasna
Foto: Thinkstock

Takva su očekivanja i prognoze za ovu godinu. Depozitni novac, onaj na tekućim i žiro-računima, u martu je u odnosu na isti lanjski mesec porastao za 27,8 odsto, što je rast od 16,6 milijardi kuna i ukupno sada iznosi 76 milijardi kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Klasična štednja je krajem marta iznosila 195 milijardi kuna, skoro je četiri milijarde kuna manja nego u istom lanjskom mesecu, dok je u martu 2016. bila veća sedam milijardi kuna i iznosila je 202 milijarde kuna.

To se dešava zato što štediše zbog niskih kamata na oročenu štednju s kojih još i država odnese 12 odsto poreza i pripadajući prirez porezu na dohodak, preusmeravaju novac na tekuće i žiro-račune.

Prosečna kamata na oročenu kunsku štednju iznosila je u febuaru 0,67 odsto, a na oročenu deviznu štednju 0,54 procenata, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB). Obe stope su ispod jedan odsto zaronile tokom 2016. godine.

S obzirom na toliki pad kamata, koje su početkom krize bile iznad nivoa od pet posto, građani i preduzetnici novac radije drže na tekućim i žiroračunima. Sredstva na štednim, tekućim i žiroračunima su kompletno osigurana u iznosima do 100.000 evra.

Kamata na depozitni novac naziva se a vista ili kamatom po viđenju i znatno je niža od kamate na oročenu štednju. No, na a vista kamatu se ne plaća porez ako ne prelazi 0,5 odsto godišnje. Trenutna kamata po viđenju za kune iznosi 0,08 odsto, a devize na tekućim i žiro-računima je još niža i iznosi prosečno 0,03 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: