Evropa se trese: Dolaze i preuzimaju sve VIDEO

Kineska kompanija CTG, nazvana po poznatoj hidroelektrani „Tri klanca“ na kineskoj reci Jangce, ponudila je devet milijardi evra za portugalsku kompaniju EDP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2018.

19:35

Evropa se trese: Dolaze i preuzimaju sve VIDEO
Foto: YouTube Screenshot

Uspe li da preuzme Eneržija de Portugal, to će biti jedno od najvećih kineskih preuzimanja na području Evropske unije.

Kineski CTG već u svom vlasništvu ima 23,3 posto udela u EDP, a za preuzimanje ostatka nudi gotovinu — po deonici je spreman da plati 3,26 evra, što je 5,5 odsto premije na cenu s kojom je EDP završio trgovanje na berzi prošlog četvrtka (3,09 evra po deonici), dan pre nego što je stigla kineska ponuda, ali značajno više (17,9 posto) u odnosu na prosek u poslednjih šest meseci, prenosi Jutarnji list.

Time bi vrednost cele EDP grupe, očišćene od dugovanja, dosegla 11,8 milijardi evra (zajedno s dugom ta je vrednost veća: 25,6 milijardi evra). EDP do ponedeljka nije odgovorio na ponudu, niti je s vrha kompanije stigao bilo kakav komentar.

Portugal, kao i drugi krizom pogođeni delovi evropskog juga, i dosad je bila meta kineskih investitora. Kineski ulagači postali su vlasnici četvrtine portugalskog nacionalnog elektrodistribucijskog lanca koju je preuzela državna kompanija „Stejt grid korporejšen of Čajna“.

Kineski konglomerat „Fosun“ kupio je udeo u „Milenijum BCP“, najvećoj portugalskoj banci, kao i u najvećoj portugalskoj osiguravajućoj kući „Fidelidade“. Londonski dnevnik „Fajnenšel tajms“ pominje i druge pokušaje velikih kineskih investicija u Evropskoj uniji, ali oni su se uglavnom završili neuspehom, nakon što su Nemačka, Francuska i Italija zaoštrile evropska pravila za preuzimanje, kao i nadzor njihove primene. Ta pravila ne odnose se posebno na Kinu, a dosad su najviše smetnje predstavljala kineskim i arapskim kompanijama.

Za razliku od Berlina, Pariza i Rima, vlada u Lisabonu izjasnila se da „nema primedbi na kinesku ponudu“. Portugalski premijer Antonio Kosta odranije je poznat kao oponent protekcionističke investicijske politike Brisela. U velikoj privatizaciji, teškoj 9,2 milijarde evra, kojom se Vlada Portugalije čupala iz krize, kineski su investitori učestvovali u visokom četrdesetpetopostotnom udelu. Ipak, čak i uz Kostin liberalan pristup investitorima, portugalska vlada je dosad oklevala da popusti investitorima koji su davali ponude za preuzimanje nacionalnih servisnih kompanija (elektrodistribucija, telekomunikacije, vodovod…). Vlada desnog centra, koja je Portugal vodila pre Kostine, odbacila je instituciju „zlatne deonice“ za kompanije poput EDP i portugalskog „Telekoma“, nakon potpisivanja sporazuma o „bejlautu“ u maju 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: