Nafta prizemljuje avio-divove: Neće preživeti...

Direktor irske niskotarifne avio-kompanije Rajan er Majkl O'Liri tvrdi da neki evropski avio-prevoznici neće preživeti zimu zbog povećanih cena nafte.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2018.

19:20

Nafta prizemljuje avio-divove: Neće preživeti...
Foto: Getty images

Poskupljenje nafte, a samim tim i troškova goriva, verovatno će prouzrokovati da neke od naših regionalnih kolega bankrotiraju početkom 2019. godine, dok bi pojedini već u narednim mesecima mogli podneti zahtev za bankrot, upozoravaju iz te avio-kompanije.

"Očigledno da će cena nafte od 80 dolara za barel imati žrtve u Evropi ove godine", izjavio je direktor Rajan era za američku TV mrežu Si-En-Bi-Si.

"Nafta će biti pokretač, ali mislim da će biti i katalizator promena u konkurencijskom okruženju Evrope. Mislim da pojedine avio-kompanije koje nisu mogle da zarade kada je nafta prošle godine bila 40 dolara za barel, neće preživeti ovu zimu, ako nafta ostane na ovim povišenim nivoima", ocenjuje on.

Cene nafte su danas blizu troipogodišnjeg maksimuma, pri čemu je američka "laka" nafta WTI napredovala do nivoa od blizu 72 dolara za barel.

Irska avio-kompanija je, takođe, objavila danas da je ostvarila rekordan godišnji profit uprkos zabrinutosti zbog spora koji je imala sa pilotima.

Rajan er je u finansijskoj godini zaključno sa 31. martom 2018. godine uknjižio rekordnu dobit od 1,45 milijardi evra posle oporezivanja, što je 10 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: