Brnabić osnovala Savet za kreativne industrije

Premijerka Ana Brnabić je osnovala Savet za kreativne industrije i prvi sastanak održala u 'Mokrin kući' u Mokrinu.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

14:13

Brnabić osnovala Savet za kreativne industrije
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Brnabić je rekla novinarima da je osnovala taj Savet pošto su kreativne industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i predstavljaju veliku šansu za brži razvoj naše zemlje.

Ona je navela da su kreativne industrije veoma značajne za stvaranje boljeg imidža Srbije, kao zemlje kreativnosti i inovativnosti i kao dobrog mesta za život i rad stručnjaka iz Srbije i celog sveta.

Brnabić je predsedavajuća Saveta, a kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografija, radio, tv, dizajn, marketing, digitalizacija, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video igara, muzeje i galerije,vizuelne i izvođačke umetnosti.

Savet predsednice vlade za kreativne industrije, kako je objasnila, okuplja pojedince i organizacije koji imaju bogato iskustvo u kreativnim industrijama i koji će premijerki pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj.

Pojedinačni članovi Saveta su Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković.

U Savetu premijerke Brnabić su takođe i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u našoj zemlji: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i 'Mokrin kuća' poznata kao 'oaza za digitalne nomade'.

Cilj uspostavljanja Saveta predsednice vlade za kreativne industrije je omogućvanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori.

Savet će imati aktivnu ulogu u razmatranju predloga javnih politika vezanih za razvoj kreativnih industrija u Srbiji i pomagaće u određivanju prioritetnih ciljeva i aktivnosti u tom domenu.

Jedna od ključnih aktivnosti Saveta biće najpre identifikacija ključnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast ovog sektora, ali i predlaganje konkretnih rešnja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu.

Kao telo sačinjeno od pojedinaca i organizacija iz različitih oblasti kreativnih industrija, Savet će imati ulogu da podstiče međusektorski dijalog i saradnju unutar kreativnih industrija, ali i njihovu vezu sa drugim granama privrede.

Savet će imati ključnu ulogu i u oblasti promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata "meke moći" u izgradnji novog imidža Srbije.

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25-44 godine, a veliki broj čine žene.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP-a, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz proseči godišnji rast od 6,4 odsto u poslednje tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: