Turisti, spremite se, biće skuplje karte

Sektor turizma i putovanja ove će godine blago usporiti zbog viših cena nafte i avio-karata.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

12:31

Turisti, spremite se, biće skuplje karte
Foto: Thinkstock

Usporavanje dolazi nakon što je prošle godine zabeležio najbolju godinu ikada, navodi se u izveštaju Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC).

Taj sektor zaslužan je za otvaranje sedam miliona novih radnih mesta u svetu u 2017. godini, odnosno za svako peto novo radno mesto, rezultati su godišnjeg izveštaja WTTC-a o ekonomskom uticaju sektora turizma kojim je obuhvaćeno 185 zemalja sveta, prenosi agencija AP.

Takvi rezultati su pre svega posledica činjenice što je sektor turizma nadmašio rast globalne ekonomije sedmu godinu zaredom, ostvarivši stopu rasta od 4,6 odsto u odnosu na rast globalne ekonomije od 3,0 odsto.

"Prošla godina bila je najbolja godina ikada za sektor putovanja i turizma", izjavila je predsednica WTTC-a Glorija Gevara, dodajući i da je uočena povećana potrošnja kao rezultat rastućeg poverenja potrošača i oporavka na tržištima u Severnoj Africi i Evropi koja su prethodno bila pogođena terorizmom.

Iako WTTC za ovu godinu prognozira nešto niži rast sektora turizma i putovanja od 4,0 odsto zbog viših cena nafte i avio-karata, kao i očekivanog povećanja kamatnih stopa u zemljama kao što su SAD i Velika Britanija, Savet je ipak zadržao nepromenjenu dugoročnu prognozu, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 3,8 odsto u narednoj deceniji.

Do tada, ovaj sektor će, kako procenjuje, podržati više od 400 miliona radnih mesta širom sveta ili svako deveto novo radno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: