Nova obećana zemlja: Otvaraju vrata i daju 4x veću platu

Velika Britanija će od 1. jula otvoriti vrata hrvatskim radnicima i izjednačiti njihova prava s pravima ostalih građana Evropske unije.

Izvor: Slobodna Dalmacija, Davor Krile

Petak, 23.03.2018.

09:26

Nova obećana zemlja: Otvaraju vrata i daju 4x veću platu
Foto: Thinkstock

Britanska premijerka Tereza Mej pismom je obavestila predsednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da se 1. jula ove godine za hrvatske radnike ukida ograničenje za pristup britanskom tržištu rada, piše Slobodna Dalmacija.

To u praksi znači da će hrvatski državljani u Ujedinjenom Kraljevstvu biti izjednačeni u pravima s ostalim građanima EU i da im za zaposlenje više neće biti potrebna radna dozvola.

Hrvatska je postala antiradnička zemlja, pa je masovni odlazak ljudi u potrazi za boljim radnim uslovima u Evropi, i boljom budućnošću za decu, postao gotovo pa biološki refleks.

Hrvatska je jedina država u Evropskoj uniji u kojoj su, prema nedavno objavljenim podacima, plate još niže nego što su bile 2010. godine

Otvaranje vrata Britanije od jula izazvaće novi talas iseljavanja. Osim boljih plata, sigurnijeg radnog mesta i svetlijih perspektiva, Hrvate će dodatno privući i motiv da status zaposlenog sa pripadajućim pravima steknu pre konačnog Bregzita, odnosno definitivnog izlaska Britanaca iz EU 2019. godine.

Prema procenama, Britanija bi u idućem periodu mogla ubrzano da privuče na desetine hiljada hrvatskih radnika.

Hrvatski mediji postavljaju pitanje - zašto bi jedan konobar ili pomoćni kuvar u Hrvatskoj spavao u garaži i na vrućini radio 15 sati dnevno za 5 do 6 hiljada kuna (do 800 evra), kad može u Britaniji da zaraditi četiri puta više?

Kako otvaranje britanskog tržišta dolazi u momentu kada u hrvatskoj počinje turistička sezona, nije teško zaključiti da će situacija na hrvatskom tržištu sa deficitom kuvara, sobarica i konobara biti alarmantna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: