Ovaj mineral je novo zlato, i Srbija može biti vodeća u izvozu

Investicije u Srbiji u istraživanja rudnih nalazišta su u 2017. iznosila oko 60 miliona evra, a trenutno postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja.

Izvor: Beta

Utorak, 13.03.2018.

17:51

Ovaj mineral je novo zlato, i Srbija može biti vodeća u izvozu
(Foto: Thinkstock)

To je izjavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Rudarstvo na području Srbije ima veoma dugu tradiciju a Srbija je zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u rudarstvo i geološka istraživanja", kazao je Antić na konferenciji o rudarstvu na Balkanu koju je u Beogradu organizovala trgovinska misije britanske ambasade.

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija Antić je ocenio da je pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača stvoren i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, krajem 2015. godine.

"Jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su RIO TINTO – projekat istraživanja litijuma 'Jadar' i NEVSUN – projekat istraživanja bakra i zlata 'Čukaru Peki", kazao je ministar.

On je rekao da je, prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada u projekat "Jadar" uloženo oko 90 miliona dolara, a da bi se otvaranjem rudnika "Jadar" stvorio potencijal za snabdevanje 10 odsto globalne tražnje za litijumom – što bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnim mineralima u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: