Sindikat: Sve veća eksploatacija radnika

SSSS je uputio Vladi inicijativu da se izmeni član 257. Zakona o radu i predložio rešenje za očuvanje granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

17:43

Sindikat: Sve veća eksploatacija radnika
(Foto: Thinkstock)

Predlažu i zaustavljanje procesa sve veće eksploatacije radnika.

Taj sindikat je upozorio da će, ako se izmeni zakon u tom delu, a zbog nemogućnosti poslodavačkih udruženja da dostignu zakonski cenzus, granski kolektivni ugovori nestati sa socijalne scene, što će imati nesagledive posledice po radnike u Srbiji.

Poslodavačka udruženja koja zaključuju kolektivni ugovor u određenoj grani sada moraju, kako je naveo SSSS, da zapošljavaju više od 50 odsto zaposlenih u toj delatnosti da bi kolektivni ugovor dobio prošireno dejstvo, što omogućava da se granski kolektivni ugovori primenjuju na sve zaposlene u određenoj grani, odnosno delatnosti.

"Izmenama Zakona o radu 2014. uneto je rešenje koje je, praktično, ukinulo mogućnost da kolektivni ugovori dobiju prošireno dejstvo, jer najveći broj poslodavačkih organizacija nema potreban broj zaposlenih. Tim rešenjem pogođeno je više od milion radnika u realnom sektoru, poput građevinarstva, poljoprivrede, metalskog sektora, hemije i nemetala i drugih, jer radnici koji obavljaju iste poslove ne mogu da dobiju istu zaradu, utvrđenu kolektivnim ugovorom", naveo je Samostalni sindikat.

Sindikat je ocenjeno da su takvim propisom "radnici prepušteni na milost i nemilost poslodavaca, što vodi sve nižim zaradama i sve većem siromaštvu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: