Hrvati spremite se za najgore, obećanje u vodu

Od Božića do Božića – toliko je otprilike držalo vodu obećanje premijera Andreja Plenkovića da će “Inu” ponovo vratiti u hrvatsko vlasništvo.

Izvor: B92

Nedelja, 17.12.2017.

13:42

Hrvati spremite se za najgore, obećanje u vodu
Foto: Thinkstock

Otkup MOL-ovih deonica u “Ini” hrvatski premijer je najavio početkom 24. decembra prošle godine, a u danima nakon toga objašnjavao je u brojnim intrevjuima zašto je Vlada donela takvu političku odluku i zašto je za Hrvatsku od strateške važnosti da upravlja s dve najvažnije energetske kompanije HEP-om i “Inom”.

“Očekujemo da će proces kupovine trajati godinu dana. To je razuman rok, a sve ćemo voditi transparentno. Inu želimo da imamo u svojim rukama”, kazao je tada hrvatski premijer.

Godinu dana kasnije država je dalje od kupovine “Ine” nego što je bila tada, a Vlada tek raspisuje konkurs za savetnika koji bi trebao da joj pomogne da pronađe model kupovine “Ine”, ali i pripremi model njene dalje prodaje novom partneru.

Iz Vlade ponavljaju da “će ponuditi saradnju svetskim finansijskim institucijama koje se bave konsultantskim poslovima te da će nakon temeljne analize odabrati savetnika, a da će njegov angažman pomoći Vladi da se proceni kompanija za otkup MOL-ovih akcija ili pri pronalaženju strateškog partnera”.

“Predsednik Vlade Andrej Plenković istakao je prilikom poseta Budimpešti da je potrebno pronaći model koji bi bio pravičan, s obzirom na dosadašnja ulaganja s mađarske strane u Inu, ali i na realnu procenu vrednosti tih deonica u ovome trenutku. Vlada Republike Hrvatske će sprovesti detaljnu i dubinsku analizu pre donošenja same odluke, ponajpre vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, o čemu ćemo pravovremeno obavestiti javnost”, poručuju iz Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: