Bankari: 5 razloga zbog kojih je bitkoin opasan

Kriptovaluta je već u fazi manije, a o njoj se zapravo zna vrlo malo.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

15:10

Bankari: 5 razloga zbog kojih je bitkoin opasan
(Foto: Thinkstock)

CNN prenosi da je američke regulatorne agencije na opasnosti o nedovoljno istraženim rizicima u poslovanju bitkoinom upozorio i "The futures industry association" (FIA).

Reč je o organizaciji velikih banaka i brokera koja je u otvorenom pismu upućenom "U.S. Commodity Futures Trading Commission" (CFTC) upozorila da brzina potvrđivanja ugovorima u bitkoinima ne dopušta adekvatnu javnu transparentnost.

Vremesnki ugovori su takvi u kojima se trgovanje određenom robom ili valutom ugovara u budućnosti po unapred određenim vrednostima. Već ovog meseca trgovanje u bitkoinima na ovakav način najavili su Chicago Mercantile Exchange i Chicago Board Options Exchange, dok Nasdaq to isto najavljuje za sledeću godinu.

Analitičari su pritom primjetili ono neizbežno; najave koje apsolutno svedoče o zainteresovnosti velikih mainstream lovaca za ovu kripto-valutu lansirale su vrednost bitkoina do novih rekordnih vrednosti. Bitkoin (XBT) tako je za samo 48 sati dobio novih 4.000 dolara. U trenutku pisanja teksta on je na 18. 400 dolara

Samo, nije sav veliki mainstream koji leži na bezbrojnim milijardama oduševljen.

Članovi FIA su i takvi poput Goldman Saksa i Morgan stenlija upozoravaju da su regulatorna tela u slučaju bitkoina, na primer CFTC, sada dovedena u takvu situaciju da zbog prekratkih rokova za sertifikovanje ugovora, oni koji ugovore sklapaju, praktično su u poziciji da sertifikuju sami sebe. Ono što FIA brine jeste opasnost od prevelikih i prebrzih promena u vrednosti onoga čime se trguje, konkretno bitkoina, te da naprosto ne ostaje dovoljno vremena za procenu gde bi trebalo postaviti limite dnevnih trgovanja ovom valutom. Još konkretnije, ono što FIA jako plaši jeset to da bi se njenim članicama moglo dogoditi da oni, kao posrednici između kupaca i prodavaca ove valute, ispadnu "Pedro" koji drži vreću u trenutku kad i ako nešto krene po zlu.

Sledeći nivo njihove zabrinutosti je i, kako kažu, nedovoljna istraženost koliko je bitkoin podložan manipulacijama i prevarama.

Sve to pored dokazanih situacija u kojima su se bitkoinom služili teroristi, narkodileri, diktatorski režimi pod sankcijama, utajivači poreza.

Bankari tako navode desetine razloga zašto je ovo opasna valuta.

Bitkoin je i ranije bio kriptovaluta koja se ispostavila kao sredstvo plaćanja na kojem su oni koji su je prepoznali u prapočecima, mogli spektakularno zaraditi. Ove godine stvar je otišla toliko daleko da su se promene vrednosti u hiljadama dolara za jedan bitkoin počele odvijati u samo nekoliko sati. Zašto je sad odjednom bitkoin postao, kako neki analitičari procenjuju, globalna pretnja, a to nije bio u tolikoj meri pre jedne godine nego se tada samo upozoravalo na lične gubitke kad jednom, nekad, možda, verovatno prestane takva "zlatna groznica" za bitkoinom? Ovakav način trgovanja bitkoinom, pri kojem se unapred sklapaju ugovori, doslovno kladionica na berzama postaje čisti rulet. CNBC analitičar Jim Cramer u svojoj emisiji "Mad money" kaže da se ludnica oko bitkoina približava svom vrhuncu.

A znamo što sledi nakon vrhunca. I kakve su posledice pucanja mehura.

„Bitkoin je postao nejasna kazino igra u kojoj se do sada smatralo da postoje samo pobednici, bez gubitnika. To bi trebalo svima da se sviđa, zar ne? Ali, ako nešto počinje da skače sa 5000 dolara na 10.000, sa 15.000 na 19.000 u roku od nedelju ili nekoliko sati, trenutak je da se zapitamo koliko će to još trajati pre nego što pukne", kazao je Cramer.

A onda je naveo pet razloga za sumnju:

Prvo, niko ne zna ko ga je stvorio. Drugo, niko ne zna kolike rezerve bitkoina tvorac ima kod sebe. Treće, ne postoji nikakav uvid u sistem na kojem počiva bitkoin. Četvrto, ne postoje nikakva vladina jamstva ili podrška; neke vrednosti, vojna podrška, šta god. I, konačno, peto, uprskos ogromnim merama sigurnosti, činjenica je da je bitkoin software, a svaki software, naravno, može biti i hakovan.

I na kraju, bitkoin kada pukne, ako pukne, izgubiće svu vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: