Mask nam je nikad bliže, gradi fabriku u komšiluku

Ukoliko se najave pokažu kao tačne, u Mađarskoj bi u uskor mogla da počne gradnja fabrike baterija.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

16:50

Mask nam je nikad bliže, gradi fabriku u komšiluku
(Foto: Getty images)

Posle posete mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta Silicijumskoj dolini kada je obišao i Tesline proizvodne kapacitete, u Mađarskoj imaju razloga za optimizam. Ukoliko se najave obistine, u Mađarskoj bi u rekordnom roku mogla da počne izgradnja fabrike baterija.

Naime, već je poznato kako je Tesla u potrazi za evropskom lokacijom za izgradnju jedne gigafarbike, a koja bi sudeći prema trendovima morala što pre da krene da se gradi.

Mađari su dali ponudu koja se ne odbija. Znaju to dobro brojni auto-proizvođači koje su Mađari privukli proteklih decenija. Naši susedi se mogu pohvaliti snažnom prisutnosti velikih igrača kao što su Audi, Dajmler, Opel i Suzuki. Već sada je u autosektoru zaposleno oko 100.000 ljudi, a taj sektor trenutno čini čak trećinu mađarske industrijske proizvodnje. Svoj dolazak najavio je južnokorejski SK Innovation koji će izgraditi fabriku baterija za automobile, a investicija je vridna oko 700 miliona evra.

Dolazak Tesle bi svakako bio kruna uspeha u privlačenju stranih ulaganja iz područja auto-industrije.

"Naš cilj posete bio je da pozicioniramo Mađarsku na karti kao zemlju koja pridaje izuzetnu važnost automobilskom sektoru", pojasnio je Sijarto i izjavio kako su u Tesli reagovali "vrlo pozitivno" na njihovu inicijativu, kao i na činjenicu da je u Mađarskoj porez na dobit 9 %, što je najmanje u celoj EU.

Prvi korak je Teslino obećanje da će sledeće godine izgraditi dve punionice u Mađarskoj. Jedna će biti u Audijevoj bazi, a druga blizu hrvatske granice. Takođe, država će osigurati izgradnju 3.000 električnih punjača do 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: