Prave auto-sedišta od recikliranih plastičnih flaša

Volvo važi za jedan od najbezbednijih auto-brendova na svetu, a sada želi da bude i jedan od “najzelenijih”.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

15:15

Prave auto-sedišta od recikliranih plastičnih flaša

Pored toga što skoro svi novi Volvo modeli imaju ekološki prihvatljive, hibridne verzije, ovaj proizvođač namerava da - što je moguće više - u proizvodnji koristi reciklirane plastične materijale.

Cilj koji je kompanija sebi postavila podrazumeva da do 2025.godine najmanje 25% plastike koja se koristi u izradi Volvo automobila bude dobijeno iz procesa reciklaže.
Kako će to izgledati polovinom naredne dekade, Volvo je pokazao na eksperimentalnom primerku modela XC60 T8 Plug-in Hybrid, na kome su brojne komponente napravljene od recikliranih materijala.

Na primer, tunel centralne konzole koji se prostire duž unutrašnjosti putničke kabine proizveden je od materijala koji se mogu ponovo preraditi i od plastike dobijene iz odbačenih ribarskih mreža i konopaca.

Patosnice su izrađene od upotrebljene PET ambalaže i reciklirane pamučne tkanine sakupljene od otpadaka nastalih tokom proizvodnje odeće.
Volvo je posebno ponosan na specijalna sedišta u ovom XC60 koja su napravljena od odbačene PET ambalaže, dok je za zvučnu izolaciju motora upotrebljen materijal sa sedišta iz starih i rashodovanih automobila švedskog proizvođača.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: