Kraj jednog od najčuvenijih Volkswagena

VW Beetle – popularna "buba", neće dobiti svog direktnog naslednika nakon što aktuelna generacija okonča svoj proizvodni vek.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

08:48

Kraj jednog od najčuvenijih Volkswagena

To je na sajmu automobila u Ženevi potvrdio šef istraživačko-razvojnog odeljenja kompanije, Frank Velš, u razgovoru za Autocar.

Pre odluke da ukine model koje je obnovljen 1997. pod oznakom "New Beetle", spekulisalo se da će Volkswagen u budućnosti ponuditi naslednika na električni pogon, na MEB mehaničkoj platformi.

Iako nemački proizvođač neće izrađivati električlnu "bubu", u planu je duhovni naslednik drugog klasičnog Volkswagena koji se nekada u svetu prodavao po raznim oznakama (Kombi, Transporter, Camper, Microbus...).
VW Beetle iz 2017.
Novi, električni Kombi biće zasnovan na konceptu VW ID Buzz iz 2017. i imaće retro dizajn po ugledu na originalnu verziju iz 1950-tih.

"Odlučili smo da je bolje da pokrenemo proizvodnju električnog Kombija, nego da imamo nekih 4-5 generacija 'nove bube'", objašnjava Velš.

Aktuelna "buba" izrađuje se u dve verzije – kao kupe i kabriolet. Ovaj legendarni model iz Volkswagenove istorije obnovljen je 1997. godine, po ugledu na originalnu "bubu" (koja je svojevremeno važila za "narodni auto"), ali nikad nije dostigao nekadašnju popularnost.

Prva generacija "nove buba" proizvodila se do 2011, kada je stigao naslednik koji se i danas izrađuje. Aktuelni model baziran je na mehaničkoj platformi Golfa 6.
Volkswagen ID Buzz elektrièni koncept iz 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: