Test: Nissan Navara DC N-Connecta Diff 6

Kad god padne sneg, prvo što nam padne na pamet od prevoza je neki pikap 4x4. Dok se svi ostali zaglavljuju i ostavljaju automobile u smetu, za Navaru - koja lako može da se koristi i umesto motornih sanki - nema prepreka.

Izvor: B92

Subota, 20.01.2018.

07:45

Test: Nissan Navara DC N-Connecta Diff 6
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5300/1850/1810 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 3150 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Ako neko ima dugu tradiciju u proizvodnji pikapova, to je svakako Nissan. Pre više od 80 godina napravili su prvi, a pre 40 godina stvoren je moderan pikap sa duplom, odnosno produženom kabinom sa dva reda sedišta, kakav znamo i danas.

Ime Navara staro je sada već 20 godina i kroz tri generacije prodaje se u preko 180 zemalja sveta. Ime je dobila po istoimenom regionu u severnoj Španiji, a ujedno to je i zemlja u kojoj se ovaj model pravi za potrebe evropskog tržišta, između ostalog, i pod nazivom NP300.

Model koji vam predstavljamo već dve godine se nalazi u prodaji na našem tržištu. Izmene u odnosu na prethodnu generaciju su velike i odnose se pre svega na estetiku ali i na dobar deo mehanike.
Nissan Navara DC N-Connecta Diff 6: zapremina 2298 ccm; snaga 120 kW (163 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 403 Nm pri 1500-2500 o/min
Navaru sada pokreće novi dizelaš zapremine 2.3 litra, koji se ugrađuje i u veliki kombi „Renault Master, odnosno Nissanovu verziju NV400. Osim izgleda vozila, to je najveća novina.

U međuvremenu, Mercedes je odlučio da Navara posluži kao osnova za novu X klasu, tako da je to još jedno priznanje ovom pikapu.

Na našem tržištu Navara se prodaje isključivo sa 4x4 pogonom. Osim izbora u pogledu jače i slabije verzije motora, kupcima je na raspolaganju i mogućnost doplate za zaključavanje zadnjeg diferencijala.

Reduktor je standard na svim verzijama, kao i prekidač za elektronsko isključivanje 4x4 pogona.
Oprema je vrlo bogata, pa čak i najslabiji od četiri ponuđena paketa ima dosta toga kao standard. Na primer, tu su „klima“, multilink zadnje ogibljenje, pomoć pri kretanju na uzbrdici, elektropodizači prednjih prozora, električni retrovizori sa grejačima, naslon za ruke, tri utičnice za struju, audio sistem sa šest zvučnika, Bluetooth konekcijom i USB/AUX priključcima i tempomat.

U Navari su standard svi vazdušni jastuci, za razliku od nekih konkurenata kod kojih se doplaćuju bočni i vazdušne zavese.

Ovako opremljena Navara košta 29.667 evra bez PDV-a. S obzirom da je u pitanju teretno vozilo, bez obzira na kubikažu registracija je vrlo povoljna.

Primerak koji smo testirali opremljen je trećim po redu od četiri paketa opreme. U odnosu na prvi paket ima mnogo luksuznih dodataka, kao što su beskontaktno otključavanje, alu-felne prečnika 18 inča, integrisana bočna stepenica, mnogo hromiranih detalja na karoseriji, dodatno zatamnjena zadnja stakla…
Sve ovo u velikoj meri utiče na atraktivnost Navare, koja tada nije samo radna mašina već i prilično fensi vozilo koje, osim za posao, može lepo da se koristi i kao porodični automobil.

U unutrašnjosti se prvo primeti kvalitetan pliš na sedištima i u tapacirunzima vrata. Tu je su i dva displeja u boji - centralni je dijagonale sedam inča osetljiv na dodir, sa navigacijom i kamerom za vožnju unazad.

Između instrumenata je postavljen još jedan, manji, na kome se osim informacija sa putnog kompjutera obavljaju i razna podešavanja automobila.

Njih je iznenađujuće mnogo za jedno teretno-terensko vozilo, kao što je podešavanje koliko mračno mora da bude da bi se automatski upalili farovi, zatim da li želite da bude aktivirana asistencija za upozorenje na malo odstojanje od vozila ispred i automatsko kočenje, i još mnogo toga.

Na ovom displeju velike rezolucije prikazuju se i podaci sa navigacije, tako da u vožnji ne morate da usmeravate pogled na centralnu konzolu kako biste videli kada je sledeće skretanje.
Pozicija vozača je čak blago zavaljena, sa relativno ispruženim nogama, tako da se stiče utisak kao da ste za volanom limuzine a ne teretnog vozila. Sedi se očekivano visoko, pa je potrebno malo egzibicije kako biste se popeli i zauzeli optimalnu poziciju.

Na žalost, volan se podešava samo po visini, ali to je generalno standard kod ovakvih vozila. Dizajniran je kao i u ostalim Nissanima, što znači da ima nešto tanji obruč nego što bismo voleli ali vrlo intuitivne i pregledne komande audio uređaja, tempomata i putnog kompjutera.

Generalno, izgled kompletne komandne table je potpuno usklađen sa ostalim modelima u gami.
Plastika komandne table jeste tvrda, ali je sve vrlo kvalitetno i pažljivo sastavljeno. Nismo stekli utisak da sedimo u niskobudžetnom vozilu koje je namenjeno samo prevozu radnika i tereta.

Nissan se potrudio da ostavi utisak luksuza, pogotovo u bolje opremljenim verzijama od kojih najbolja ima kožna sedišta, četiri kamere od 360 stepeni, pa čak i stakleni krov.

Suvozač već lakše ulazi u kabinu zahvaljujući rukohvatu u prednjem stubu. Doduše, ni vozaču nije problem, odnosno putnicima na zadnjem sedištu ako stanu na bočni stepenik.

Pozadi ima dovoljno mesta kolena, ali se sedi vrlo uspravno što može da zamori na dužim vožnjama.
Kabina je praktična, sa dosta mesta za odlaganje sitnica. Ispred ručice menjača je polica u koju mogu da stanu i veliki telefoni, a ispod naslona za ruke se nalazi solidna pregrada sa utičnicom za struju. Ko želi da preveze kabastiji teret u kabini, može da podigne donji deo zadnjih sedišta u vertikalan položaj.

S obzirom da je auto opremljen beskontaktnim otključavanjem, motor se startuje pritiskom na dugme. Karoserija se blago zatrese, uz prigušen zvuk novog motora, koji odlikuje prilično sofisticiran rad za jednog teretnjaka.

Voleli bismo da je volan ipak malo bliže, odnosno da može da se izvuče, ali šta je tu je.

Ručica menjača potvrđuje da se nalazimo za upravljačem pravog terenca; ima duge hodove i prilično je gumasta, ali vrlo precizna. Za ubacivanje u rikverc je potrebno pritisnuti je i solidno zamahnuti, pa se često dešavalo da zakačimo suvozača.
Ovakva vozila se uobičajeno voze u modu sa pogonom samo na zadnjim točkovima, a mi smo iskoristili priliku da na snegu isprobamo i 4x4 pogon.

Primetili smo da je ESP programiran za profesionalce. Aktivira se tek preko određenih limita, što za neiskusne vozače može da bude kasno.

Čak i kada se aktivira 4x4 pogon, po dubljem snegu Navara je u krivini klizala „preko nosa“ ako bismo preterali sa gasom.

Što se tiče prepreka, za ovaj auto one gotovo da i ne postoje. Ulazili smo u dubok sneg i to pod velikim nagibom, ali uz dobre zimske gume i blokadu zadnjeg diferencijala problema jednostavno nije bilo.
Po snegu je zaista neprikosnovena, pa smo u šali konstatovali kako uz ovakav auto uopšte nisu potrebne motorne sanke. Ako baš zatreba, tu je i redukcija.

Kako je sneg popustio, tako smo prekidač pogona vratili na 2WD položaj. Primetili smo da je to smanjilo opterećenje automobila, koji se u vožnji ponaša skoro kao klasičan SUV u pogledu ubrzanja.

Iz stanja mirovanja do 100 km/h Navara stiže za okruglo 12 sekundi, što uopšte nije tako loše, imajući u vidu da je prazna bez opreme teška skoro dve tone.

Jača verzija od 190 KS sa dve turbine postiže za skoro dve sekunde bolji rezultat, što je za svako poštovanje.
Motor je vrlo elastičan, sa turbo-rupom smanjenom na najmanju moguću meru. Bez problema možete da ga vozite na oko hiljadu obrtaja u šestoj brzini i neće se buniti neprijatnim vibracijama. Čak je spreman da sasvim solidno povuče, mada snažna ubrzanja nastupaju tek posle 1400 obrtaja.

Iako je u pitanju pravi terenac sa klasičnom šasijom koja pruža posebnu čvrstoću, Navara ima vrlo dobre vozne karakteristike, sa tek po kojim kompromisom u odnosu na klasične, „lake“ SUV modele.

Karoserija hoće da se strese prilikom prelaska preko neravnina, ali mnogo manje nego što je to bio slučaj kod prethodne generacije, koja je te 2005. kada se pojavila, bila veoma napredna zbog toga što je umesto lisnatih opruga imala multilink zadnje ogibljenje, doduše pričvršćeno uz krutu osovinu.

Sličan koncept je zadržan do danas, ali je unapređen, tako da je Navara vrlo pitoma za svakodnevnu vožnju po asfaltu i, naravno, van njega. Nema nepotrebnog poskakivanja i nepredviđenog ponašanja, uz veoma malo naginjanje karoserije čak i u bržim prolascima kroz krivine.
Uprkos veoma niskim dnevnim temperaturama na visokim nadmorskim visinama, od oko deset stepeni ispod nule, Navara je lako palila, sa veoma brzim grejačima. Koliko je motor energetski efikasan govori i to što je teško dostizala radnu temperaturu.

Zanimljivo je da je prosek potrošnje isključivo gradske vožnje sa 4x4 pogonom iznosio 10,5 l/100 km.

Vožnja magistralnim putevima sa uključenim zadnjim pogonom spušta potrošnju na oko šest litara, što je praktično fabrički deklarisana vrednost (motor je imao vremena da se zagreje).
Kao i svaki put, Navara nam se uvukla pod kožu. Nije nam smetala ni dužina od 5,3 metara prilikom parkiranja.

Način na koji se vozi definitivno ostavlja snažan utisak, bilo da je to dubok sneg ili gradski asfalt. Za početnike nije, ali, u tome je draž.

Cena testitanog primerka, Nissan Navara DC N-Connecta Diff 6, iznosi 33.708 bez PDV-a.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Nissan Navara DC N-Connecta Diff 6
zapremina motora 2298 ccm
snaga 120 kW (163 KS) pri 3750 o/min
maks. o. mom. 403 Nm pri 1500-2500 o/min
menjač manuelni 6 stepeni
- reduktor, el. blokada zadnjeg diferencijala
dimenzije 5300/1850/1810 mm
međuos. rastojanje 3150 mm
klirens 228 mm
ulazni ugao 30,4 stepeni
izlazni ugao 25,6 stepeni
ugao prepreke 22,2 stepeni
tovarni prostor 1578/1560/474 mm
masa prikolice do 3500 kg
maks. nosivost 1062 kg
masa praznog vozila 1948 kg
rezervoar 73 l
AdBlue 17 l
pneumatici 255/60 R 18
maks. brzina 172 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,0 s
maks. savladivi uspon 30%
potrošnja (fabrička) 6,1/6,3/6,8 l/100 km
emisija CO2 167 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: