"Đilasova politika je kako da zaradi što više para, naša kako da poboljšamo život građana"

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali reagovao je danas na najnovije saopštenje, kako je rekao, "Đilasovog portparola Dušana Nikezića".

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

13:50

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Kako je istakao, Nikezić se navodno sada setio da treba da brine o visini minimalne zarade i prosečne plate.

"Vi se navodno u svom programu, kako kažete, zalažete za povećanje minimalne zarade i prosečne plate, ali to naravno ostaje samo na rečima, jer je interesantno da vam to nije bio prioritet dok ste bili na vlasti. Tada vam je ekonomski program podrazumevao lično bogaćenje i to kako da gazda Đilas zaradi što više para za sebe. Dok je narod sa jedne strane siromašio, Đilas se sa druge strane bogatio. Vaša ekonomska politika je kako da zaradite što više para, a naša kako da povećavamo životni standard gradjana Srbije", rekao je Siniša Mali.

On je dodao da građani pamte i vrlo dobro znaju koliko su minimalna zarada i plate nekad iznosile, a koliko iznose sada.

"Građani se sećaju da je, primera radi, minimalna zarada u vaše vreme iznosila svega 15.700 dinara, a da se ta zarada ove godine više nego duplirala. Ona kontinuirano raste, čak i za vreme krize izazvane pandemijom korona virusa, baš kao i prosečne plate. Zahvaljujući ekonomskim rezultatima koje postižemo, od 1. januara minimalna zarada će biti uvećana za 9,4 odsto, odnosno uvećana sa 30.900 na 35.012 dinara. Osim minimalne zarade koja je duplirana u odnosu na vaše vreme, duplirane su i prosečne plate, pa je tako neto zarada u vaše vreme iznosila oko 34.000 dinara, a u period januar – jul ove godine iznosi 64.358 dinara. Dakle, vaša prosečna plata je manja nego naša minimalna zarada", istakao je ministar.

Naveo je da je primarni cilj Vlade Republike Srbije povećanje životnog standarda građana, te da se posle nekoliko godina teške fiskalne konsolidacije aktivno radi na tome.

"Fiskalna konsolidacija je bila neophodna jer su gazda Đilas i njegovi uposlenici uspeli da dovedu zemlju na ivicu provalije, odnosno bankrota. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, javne finansije su stabilizovane, te smo sa punom kasom dočekali najveću ekonomsku krizu ikada, izazvanu pandemijom korona virusa. I pored teških globalnih okolnosti, minimalna zarada povećana je i ove godine, a dogovoreno je da raste i sledeće. Istovremeno, rastu i plate u javnom sektoru i penzije", istakao je on i napomenuo da je više puta rečeno da rast minimalne zarade, doslovce gura napred ostale zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: