MUP RS predstavio nove helikoptere

Mogućnosti MUP-a Republike Srpske u velikoj meri su povećane najnovijom nabavkom helikoptera.

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

12:16

MUP RS predstavio nove helikoptere
Foto: MUP RS

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavilo je petak u Centru za obuku u Zalužanima dva helikoptera marke "Ansat" Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice koji su u upotrebi na teritoriji cele Republike Srpske, ali i BiH.

"Zahvaljujući ovim helikopterima pripadnici ovog Ministarstva spremni da se odazovu na svaki poziv u pomoć bilo gdje i bilo kome", poručio je ministar Dragan Lukač.

On je podsjetio da su ova dva helikoptera ranije isporučena MUP-u Srpske u skladu sa ugovorom koji MUP ima sa Ruskom Federacijom, a da treći helikopter treba da bude isporučen u januaru sljedeće godine.

Od isporuke do sad, organizovali su se trenažni letovi, provere, obuka pilota i tehničara, kao i registracija , tako da su oni sada zvanično spremni za upotrebu, objavljeno je na sajtu MUP-a RS.

Jedan helikopter poseduje medicinski modul i ima mogućnost transporta svih povređenih ili bolesnih lica, odnosno lica u nepristupačnim područjima kojima je to potrebno ili iz drugih bolnica gdje su potrebne hitne intervencije, a što će pomoći svim građanima Republike Srpske i BiH.

Ministar Lukač je rekao da se još uvek očekuje isporuka opreme za drugi helikopter koja je potrebna za podesni teret, to jest za gašenje požara, pa će pripadnici MUP-a Srpske imati mogućnost da koriste ove helikoptere i za gašenje požara.

"Nadam se da će svi građani da pozdrave ovo što radimo, jer je u interesu svih građana da u Republici Srpskoj imamo Helikoptersku jedinicu koja može da pomogne našim građanima u elementarnim nepogodama, gašenju požara, svim bolesnima, te u evakuaciji na bilo kojem području Republike Srpske i BiH“, dodao je ministar Lukač.

S obzirom da je Helikopterska jedinica u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice ovog Ministarstva, ministar je zaključio da na ovaj način SAJ postaje jedna od najoperativnihih jedinica u regionu i da je to svakako u interesu bezbednosti u Republici Srpskoj. Jedinici je ovim putem omogućeno da interveniše u kratko vreme u bilo kojem kraju Republike Srpske gde se ukaže potreba da se pomogne našim građanima, spreči eskalacija ili narušavanje javnog reda i mira ili eventualno spreči teroristički akt.

Načelnik Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srpske Brane Janković je istakao da je helikopter marke "Ansat“ multifunkcionalno sredstvo sa dva motora i ruske proizvodnje.

Helikopter je napravljen po svim standardima civilnog vazduhoplovstva. Njegova nosivost je jedna tona, bez obzira da li je unutrašnji ili vanjski teret, imaće vedro, što će omogućiti gašenje požara. Helikopter takođe poseduje bočnu dizalicu za spašavanje ili izvlačenje povrijeđenih, sa 275 kilograma nosivosti i sedam putničkih sedišta. Helikopter razvija brzinu do 275 kilometara na čas, a dolet je 500 kilometara.

Doktor Nikola Bojić, inače referent za vazdušni saobraćaj je ovom prilikom izjavio da je u sklopu pružanja pomoći povrijeđenima i obolelima na teritoriji Republike Srpske, pa i BiH, pojava helikoptera "Ansat“ u sklopu policijskih snaga Srpske, predstavlja veliku stvar.

"Sam helikopter s obzirom na našu teritoriju koja je dosta razuđena i nepristupačna, predstavlja ogromnu olakšicu i ogromnu nadu za sve one koji konačnu pomoć trebaju da dobiju na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske“ istakao je doktor Bojić.

On je takođe dodao da je već krenula i edukacija kadra i osoblja za tu vrstu transporta i to u skladu sa pravilima Evropske unije. Što znači da se pacijentima prva pomoć pruža u bolnicama, a da se zatim upućuje poziv na koji se formira tim u sastavu pilota i medicinskog osoblja. Činjenica da helikopter svojom prostranošću omogućava da lekar i tehničar budu zajedno sa pacijentom u helikopteru je dosta povoljna stvar.

Doktor Bojić je izjavio da je ovaj helikopter opremljen sa jednim posebnim medicinskim modom koji je u skladu sa svim profesionalnim stantardima. Ta oprema je u sklopu kliničnog centra i ona se tu atestira i kontroliše po svim standardima. To je jedan neophodan uslov za civilno vazduhoplovstvo i puno drugih stvari koje su bitne, kao što je sigurnost pacijenata.

On je dodao da se do sada ta vrsta medicinskog transporta vršila u sklopu Helikopterskog servisa Republike Srpske i ekipe medicinskih stručnjaka iz kliničkog centra. Međutim nabavka helikoptera u okviru MUP-a predstavlja veliku olakšicu i pomoć ne samo za Klinički centar i bolnice u okruženju, već i za sve ljude koji imaju potrebu za tim transportom.

Promociji helikoptera prisustvovali su i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović, načelnik klinike za ortopediju i traumautologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Nikola Bojić, načelnik Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Republike Srpske Čedomir Šušnjar i direktor "Aerodroma Republike Srpske" u Banjaluci Milan Račić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: