Pretičemo sve susede: Srbija će nabaviti još helikoptera i opremiti ih vođenim raketama

Srbija i Erbas nastavljaju saradnju kroz kupovinu dodatnih helikoptera.

Izvor: Tango Six, Petar Vojinoviæ

Petak, 15.10.2021.

19:51

Pretičemo sve susede: Srbija će nabaviti još helikoptera i opremiti ih vođenim raketama
Ilustracija: Epa/ARDILES RANTE

Takođe, prelaz se na drugi, viši, nivo industrijske saradnje, kupuju se transportni avioni od evropskog konzorcijuma, a posebno će biti interesantna saradnja sa Španijom.

To je ekskluzivno za portal Tangosiks potvrdio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Kompanija Erbas bila je prisutna na 10. Partneru u formi većeg štanda nego prethodnih godina, uz odgovarajuće predstavnike iz domena helikoptera i transportnih aviona. Kompanija nije htela da komentariše za portal detalje pregovora i dogovora koji su i dalje u toku. Potpis na ugovor, pre svega u delu za helikoptere, po svoj prilici doći će uskoro.

Ono što je novo je da je u pitanju najverovatnije značajniji broj letelica i, kako su rekonstruisali iz ograničenih izjava zvaničnika, Srbija uzima HForce 3 sposobnost koja se ogleda u naprednijem sistemu za kontrolu vatre i najbitnije – vođenim raketama.

Srbija će realizacijom ove nabavke u segmentu jurišnih/CSAR/utility helikoptera preteći sve zemlje u susedstvu, približiće se Mađarskoj koja ne razvija sopstveno vođeno naoružanje za ove primene. Kako se može zaključiti iz Miloradovićevog odgovora, tri od pet RV i PVO helikotera koji su inače deklarisani kao naoružani biće takođe podignuti na HForce 3 nivo.

Pomoćnik ministra je u intervjuu za portal potvrdio da se nabavlja određena količina "odgovarajućih“ transportnih aviona od Erbasa, što je početkom sajma prvi objavio ministar odbrane Nebojša Stefanović. Pregovori o detaljima nabavke transportnih aviona tek počinju.

Kada je reč o industrijskoj saradnji sa Erbasom, ona prema rečima Miloradovića prelazi u Fazu 2 i značajnije unapređuje početak:

"Prvi projekat započet u 2016. godini okončan je skoro u svim segmentima. Helikopteri su dodatno naoružavani uz odgovarajuće obuke. Prvo smo mislili da će projekat naoružavanja za nas biti rutina, ali kada sarađujete sa takvim gigantom kao što je Erbas, dobijate dodatna dragocena iskustva. Posebna tema je odlična interakcija koju su imali i imaju inženjeri VTI-ja u oblasti elektronike i naoružanja kao rezultat ove saradnje. Iskustva su jako pozitivna u saradnji sa Erbasovim inženjerima i sada se spremamo za sledeći korak, sa našim vođenim naoružanjem. Od prvog ciklusa industrijske saradnje sa Erbasom ostaje da se završi deo gde vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović“ proizvodi delove i komponente za Erbas za helikoptere Gazela.

"U toku su pregovori za Erbasom za dodatnu količinu helikoptera, dodatno opremanje prethodno nabavljenih helikoptera i novi paket industrijske saradnje koji je dosta širi od prethodnog. Neki elementi, u kontekstu operemanja helikoptera, nastavljaju se iz prethodne saradnje a neki su potpuno novi. Potpuno nov segment industrijske saradnje je prenos određenih tehnologija, softvera i obuka u naš VTI, koji će biti svojevrsni razvojni centar za potrebe srpskog programa opremanja Erbas helikoptera za RV i PVO“, kazao je Miloradović.

Prvog dana sajma, nakon sastanka sa visokom delegacijom ministarstva odbrane Španije, ministar odbrane je potvrdio nameru Srbije da nabavi Erbasov C-295. Međutim, priča saradnje sa Španijom, kako kaže Miloradović, mnogo je slojevitija od nabavke samo platforme:

"Planirano je, kao što je već objavljivano, da se obnovi naša transportna flota, nabavkom Erbasovih odgovarajućih aviona. Ovo je bitno jer Vojska Srbije učestvuje u raznim misijama širom sveta, posebno u Africi. S jedne strane ta angažovanja donose razne benefite našoj zemlji. Ne pamtim skoro ni jedan sastanak sa viđenijim ljudima sa zapada iz naše branše koji prvo ne pohvale naša učešća u mirovnim misijama pa onda sve ostalo. Budući da se, u najmanju ruku, planira održavanje tog nivoa angažovanja nemoguće ga je operacionalizovati bez sposobnosti sopstevnog transporta.

"Na primer, ovo će dovesti do raznih drugih projekata i mehanizama saradnje sa ministarstvom odbrane Španije, što je spoljnopolitički cilj i imaće dodatne pozitivne reperkusije van prodaje naoružanja. Imali smo priliku da na Partneru razgovaramo sa španskim kolegama. Potpisan je sporazum o saradnji u oblasti naoružanja i odbrambene industrije sa nacionalnim direktorom za naoružanje ministarstva odbrane Španije admiralom Gomezom. To je dosta obećavajuće. Nekoliko stvari će iz toga proizaći, na primer kao što saradnja u oblasti vođenih raketa i drugo“, kazao je.

Pomoćnik ministra nije moga da precizira broj novonaručenih Erbas helikoptera jer, kako kaže, u toku su pregovori o detaljima:

"To će biti relativno brzo objavljeno. Saradnja sa Erbasom ima dodatne benefite sa državu, za našu industriju. Uprkos činjenici da su nabavke samih platformi značajne, to nije jeftino. Naš posao je da izvučemo maksimalnu korist za sistem odbrane i državu Srbiju“, završio je Miloradović u prilikom intervjua za Tangosiks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: