Kina ima sve više problema

Kineska državna kompanija za distribuciju električne energije objavila je da će domaćinstvima koja su ostala bez struje podmiriti "osnovne" potrebe.

Izvor: Index

Utorak, 28.09.2021.

08:35

Kina ima sve više problema
Foto: Olleg/Shutterstock

Ova azijska zemlja ima sve veće probleme sa snabdevanjem strujom.

Ključni industrijski centri na istoku i jugu Kine već nedeljama muku muče sa nestašicom električne energije i tesnim snabdevanjem ugljem, podseća Rojters.

Nestašica struje zaustavila je proizvodnju u mnogim fabrikama, uključujući one koje snabdevaju Epl i Teslu, a veliki proizvođači uglja sastali su se prošle nedelje kako bi pokušali da reše probleme i ograniče povećanje cena.

Kina odustala

Kina je najveći svetski potrošač energije i izvor stakleničkih gasova i procenjuje se da će njene emisije ugljenika dosegnuti vrhunac do 2030. godine, a do 2060. želi ih svesti na nulu.

Kako bi ostvario klimatske ciljeve, Peking je obećao da će ove godine smanjiti energetsku intenzivnost za tri odsto, a pokrajinske vlasti postrožile su kontrolu ograničenja u proteklim mesecima, budući da je samo 10 od 30 regiona ostvarilo energetske ciljeve u prvoj polovini godine.

Nadzor potrošnje

Tesno snabdevanje ugljem i pooštravanje standarda za emisije štetnih gasova naštetili su industrijskoj proizvodnji u nekoliko regiona, a u poslednje vreme osećaju ih i domaćinstva na severoistoku zemlje, prenosi Index.

Glavni kineski distributer poručio je u ponedeljak da će intenzivirati distribuciju iz cele mreže i pobrinuti se da svi generatori budu iskorišćeni.

Radna snaga pada s nogu: Kina želi da ublaži "996" - rad od 9 do 21 sat, šest dana nedeljno

Planiraju da iskoriste i potencijal za isporuke struje iz međuregionalnih mreža, paralelno pojačavajući nadzor potrošnje električne energije i osiguravajući podmirenje potreba građana.

Tim merama, kako kažu, osiguraće osnovne potrebe domaćinstava za električnom energijom i "dati sve od sebe" kako bi se izbegao prekid snabdevanja.

Ozbiljan manjak

Udar na domaćinstva i ostale korisnike izvan industrije vremenski se poklopio sa padom noćnih temperatura blizu nule u najsevernijim kineskim gradovima.

Nacionalna energetska uprava (NEA) poručila je kompanijama za ugalj i zemni gas da osiguraju dovoljno snabdevanje energijom kako bi domaćinstva mogla da se greju u zimskom razdoblju.

Kina hoće da ih "sahrani": "Ilegalno je"

Pokrajina Liaoning saopštila je da se proizvodnja struje značajno smanjila od jula, a manjak u snabdevanju dosegao je prošle nedelje "ozbiljan nivo", proširivši režim smanjenog snabdevanja i na domaćinstva.

Racionalizacija potrošnje sprovodi se od prošle nedelje u vreme najvećih gužvi u mnogim delovima severoistočne Kine, a stanovnici gradova, uključujući Čangčun, rekli su da do prekida u snabdevanju strujom dolazi ranije i da traju duže, izvestili su državni mediji.

Nervoza u raznim sektorima

Nestašice struje izazivaju nervozu na kineskim tržištima u trenutku kada druga najveća ekonomija sveta već pokazuje znakove usporavanja, uz probleme koje izazivaju ograničenja u tehnološkom i sektoru nekretnina i prezaduženi nekretninski džin Evergrande.

Najmanje 15 kineskih kompanija izvestilo je berze o prekidima proizvodnje zbog ograničenja u isporuci struje, dok je više od 30 kompanija, sa deonicama uvrštenim na tajvanskim berzama i poslovanjem u Kini, obustavilo rad kako bi ispoštovale ograničenja.

Kina odlučna: Ne

Industrija čelika, aluminijuma i cementa takođe je teško pogođena rezovima u snabdevanju, pri čemu je obustavljen rad oko sedam odsto kapaciteta u proizvodnji aluminijuma, a 29 odsto u proizvodnji cementa, napisali su u ponedeljak u belešci klijentima analitičari banke Morgan Stenli.

Pogođeni su i proizvođači hemikalija, boja, nameštaja i soje, a u Morgan Stenliju nagađaju da bi sledeći na redu mogli biti proizvođači papira i stakla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: