Lesi se vraća kući, a i ako se ne vrati – osiguran je

Vlasnici kućnih ljubimaca u Srbiji počeli su da prate svetske trendove – sve češće osiguravaju svoje životinje.

Izvor: B92.net

Utorak, 01.06.2021.

12:24

Lesi se vraća kući, a i ako se ne vrati – osiguran je
Foto: B92.net/M.Ro.

U drugim zemljama sveta ova vrsta osiguranja je zastupljena u velikoj meri. Na primer, u Americi je ono razvijeno do te mere da cenu premije formiraju na osnovu područja gde se ljubimac nalazi, jer cene veterinarskih usluga nisu iste na jugu i severu SAD.

Međutim, u našoj zemlji trenutno samo se jedna osiguravajuća kuća bavi ovom vrstom osiguranja. Za sada, mogu se osigurati samo psi i mačke.

Šta pokrivaju paketi

Prema podacima Infostudovog sajta Osiguranik, prošle godine je na našem tržištu bilo oko 200 ovakvih polisa, a najviše je zaključivan paket Basic (koji pokriva lečenje) u 76 odsto slučajeva, pa zatim Standard (pokriva osim lečenja i uginuće ili eutanaziju) sa 15 procenata i paket Premium (lečenje+uginuće ili eutanazija+ šteta prema trećim licima) na koji se odnosilo devet procenata zaključenih polisa.

Polisa osiguranja kućnog ljubimca može da se ugovori na 3, 6 ili 12 meseci. Uslovi su da je životinja mikročipovana i redovno vakcinisana, da je zdrava i da je odgovarajuće starosti. Odgovarajuća starost znači od 3 meseca do 5 godina za posebne rase (veliki psi) ili od 3 meseca do 8 godina za ostale rase pasa i mačke.

Kada se pas prvi put osigurava, postoji karenca, odnosno period čekanja kada osiguranje ne može da se koristi - 15 dana za bolesti, 6 meseci za tumore i prednje ukrštene ligamente kolena. Bitno je napomenuti da se lečenje obavlja u određenim veterinarskim ustanovama koje se nalaze u mreži.

Obavezno je učešće vlasnika od 10 odsto, a ostalih 90 procenata troškova osiguranje direktno plaća veterinarskoj ustanovi.

Uz zdravstveno osiguranje može se ugovoriti i životno osiguranje odnosno osiguranje u slučaju smrti ili eutanazije. Osiguravač je u obavezi da isplati ugovorenu sumu osiguranja u slučaju uginuća ili eutanazije kućnog ljubimca zbog bolesti ili nesrećnog slučaja ukoliko je do uginuća došlo, odnosno eutanazija bila izvršena na teritoriji Republike Srbije.

Osim toga, u slučaju trovanja osiguranog kućnog ljubimca slučaj se mora prijaviti policiji, podsećaju iz Osiguranika.

A ako ujede?

Foto: Depositphotos, art_man
Osiguranje od odgovornosti može biti ugovoreno kroz najveći paket koji obuhvata lečenje, životno osiguranje i osiguranje od odgovornosti. ,

U tom slučaju osiguravač je u obavezi da nadoknadi materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu zbog povrede tela ili narušavanja zdravlja i oštećenja ili uništenja stvari trećih lica prouzrokovanih ujedom kućnog ljubimca. To sve važi, naravno, ukoliko je šteta nastala na teritoriji Republike Srbije.

Iz ovog pokrića su isključene sledeće štete:

- nematerijalne štete, odnosno štete za pretrpljen fizički bol, za pretrpljen duševni bol, zbog umanjenja životne aktivnosti, naruženosti, smrti bliskog lica i za pretrpljen strah

- izmakla dobit poput gubitka zarade, izostanka sa posla i drugih očekivanih dobitaka čije je ostvarenje sprečeno napadom kućnog ljubimca

- ako je do štetnog događaja došlo tokom organizovanih borbi pasa

- naknada zbog oštećenja, uništenja ili gubljenja novca, čekova ili hartija od vrednosti ili njihovih posledica

- štete na stvarima u vlasništvu, zakupu ili državini osiguranika, držaoca kućnog ljubimca i lica koja sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu

Koliko košta polisa

Cena premije zavisi od dosta faktora - poput toga da li se radi o psu ili mački, o kojij se rasi radi, godinama starosti...

Faktori koji utiču na cenu su i zdravstveno stanje, period na koji se ugovara polisa (3, 6 ili 12 meseci), izabrani paketa, kao i da li je u pitanju nova polisa ili obnova polise itd.

Tako na primer, ukoliko želite da osigurate svog zlatnog retrivera i izaberete osnovni paket koji podrazumeva troškove lečenja, za godinu dana platićete oko 11.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: