Microsoft kupuje kompaniju za prepoznavanje govora Nuance za $16 milijardi

IT gigant je dogovorio još jedno veliko preuzimanje u samo nekoliko meseci. Do kraja ove godine kupiće kompaniju za prepoznavanje govora Nuance Communications za oko 16 milijardi dolara, odnosno oko 19 milijardi dolara, uključujući dug.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2021.

15:55

Microsoft kupuje kompaniju za prepoznavanje govora Nuance za $16 milijardi
Foto: humphery / Shutterstock.com

Nuance bi bio usklađen sa delom Microsoft-ovog poslovanja usmerenog za preduzeća i vlade. Nuance prihod ostvaruje prodajom alata za prepoznavanje i prepoznavanje govora u posetama lekarskoj ordinaciji, pozivima korisničke službe i govornoj pošti. U svojoj najavi, Microsoft je rekao da će se tehnologija Nuance koristiti za proširenje Microsoft-ovih "Cloud" proizvoda u zdravstvu, lansiranih prošle godine.

Pripajanje Nuance predstavlja najveću Microsoftovu akviziciju otkako je 2016. godine kupio LinkedIn za više od 26 milijardi dolara. Prošlog meseca Microsoft je završio svoju akviziciju kompanije Zenimax za 7,6 milijardi dolara.

To je najnoviji znak da div iz Redmonda raste da što pre želi što veći rast. Kompanija je, takođe, navodno u pregovorima o kupovini chat aplikacije Discord za oko 10 milijardi dolara, a povrh toga, Microsoft se potrudio da kupi TikTok prošle godine za oko 30 milijardi dolara, pre nego što je posao propao.

Aplikacije kompanije Nuance mogu se naći u televizorima Samsunga i automobilima BMV-a.

Tehnologija kompanije Nuance će biti korišćena u "Cloud" proizvodima namenjenim zdravstvu

Foto: Profimedia
CEO Microsofta Satia Nadella istakao je Nuance-ove alate koji se koriste u zdravstvu kao ključni razlog kupovine."Videli smo veliko ubrzanje digitalne transformacije, posebno u zdravstvu", rekao je Nadella. "Kad razmišljate o tržištu dobavljača, digitalna tehnologija će biti ključ, dodao je on."

Microsoft je rekao da se rukovodstvo kompanije neće menjati, a da će poslovanje kompanije nadgledati rukovodilac sektora u Microsoft-u, zadužen za "Cloud" u oblaku i veštačkoj inteligenciji. Iako Microsoft već ima prepoznavanje glasa ugrađeno u mnoge svoje proizvode, nedavno je isključio neke proizvode koji sadrže digitalnog asistenta Cortanu, a pošto Nuance ima dobru reputaciju zbog svoje tehnologije prepoznavanja glasa i već nekoliko godina se smatra potencijalnom metom za kompanije poput Apple-ai drugih, dodatna stručnost na tom polju, Microsoft-u će dobro doći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: