[test] Realme 6S: Osveženje u srednjoj klasi

Kompanija Realme je relativno nova na srpskom tržištu, a izgleda kao da će svoje mesto pod suncem pokušati da nađu u klasi telefona koji su jednostavni za korišćenje i prilagodljivi prosečnim korisnicima.

Izvor: B92

Subota, 22.08.2020.

12:59

[test] Realme 6S: Osveženje u srednjoj klasi
Foto: B92/Jovan Ðuriæ

Dizajn

Kućište telefona je od plastike, kako pozadi, tako i napred, oko ekrana.

Fine boje, fino zaobljene ivice... nema nikakvih hazarderskih izleda u nepoznato. Sve spada pod dobro oprobani recept za dizajn pametnih telefona, a naročito telefona u ovom cenovnom rangu.

Težina uređaja iznosi 191 gram, pa bismo zato mogli da kažemo da je i tu u nekom proseku, sa napomenom da u ruci leži sasvim fino. Sa zadnje strane nalaze se četiri kamere, a sa prednje je selfi kamera u gornjem levom uglu.
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Sa leve strane je samo Power taster (što je ujedno i senzor otiska prsta - zanimljivo rešenje) veličine i dizajna dovoljno upadljivog.
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Sa desne je Volume dugme, takođe dovoljne veličine da ne morate da "nabadate".
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Sa gornje stane ne postoji nikakav otvor, a sa donje se nalazi 3.5mm audio ulaz, USB-C port i zvučnik.
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Baterija

Baterija kod ovog uređaja ima kapacitet od 4.300 mAh. Ovo bi trebalo da vam bude i više nego dovoljno da izgurate dan ukoliko ste prosečan korisnik.

Inače, vredno je napomenuti da uređaj podržava 30W Flash punjenje, a upravo takav punjač i dobijate u pakovanju. Baterija od 0% do 100% može da se napuni za sat vremena. Ako žurite i nemate ni tih 60 minuta na raspolaganju, pola sata bi trebalo da bude dovoljno - za to vreme baterija se puni do 70%.

Kamere

Realme 6s ima četiri zadnje kamere:

* Glavna kamera: 48MP, f/1.8, 26mm, 1/2.0" (podržava 1080p FullHD@120fps, 4K UHD@30fps)

* Wide kamera: 8MP, f/2.3, 11mm, 1/4.0"

* Macro senzor: 2MP, f/2.4, 22mm, 1/5.0"

* Crno-beli senzor
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Fotografije su sasvim pristojne preko dana, pa će tako oni koji koriste telefon za neke osnovne potrebe kada je fotografisanje u pitanju, biti prilično zadovoljni. Uvek treba imati na umu da nije u pitanju ni flegšip, ni fotoaparat.

Što se noćnih fotografija tiče, glavna kamera je uvek tu "za prvu pomoć", ali, nažalost, ništa više od toga.
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Prednja kamera ovog uređaja ima rezoluciju od 16MP i f2.0 blendu.

Selfi fotografije su prilično dobre kada se sve uzme u obzir. Zanimljiva stvar može da vam bude i "Punch-hole" efekat.

To znači da će se okvir prednje kamere "oglasiti" osvetljenjem kada otključate telefon licem, ili kada promenite kameru koju trenutno koristite (sa prednje na zadnju, i obrnuto).
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Displej

Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti Realme 6s ekranu, jer je upravo to glavni adut ovog uređaja. Radi se o tome da je to jedini telefon (bar za sada) u ovom cenovnom rangu koji nude osvežavanje ekrana od 90Hz, pa zato pruža veoma tečno korisničko iskustvo.

Displej je veličine 6.5 inča, što ga svrstava u rang telefona sa nešto većim ekranom. Međutim, upravo zbog toga ne morate da brinete za sjajan ugođaj kada je gejming u pitanju - ne bi ga se postideli ni mnogo skuplji modeli.

Što se ostaliih tehničkih karakteristika tiče: 2.400x1080p FHD+ rezolucija i maksimalno osvetljenje ekrana od 480 nita trebalo bi da budu dovoljni za sve potrebe prosečnog korisnika. Da dodamo i da je ekran zaštićen Gorilla Glass 3 staklom.
Foto: B92/Jovan Ðuriæ
Softver + Hardver = Performans

Realme 6S pokreže MediaTek Helio G90T procesor, a tu je i 800MHz Mali-G76 grafika. RAM memorija telefona je 4GB, dok vam je za skladištenje podataka dostupno 64GB (naravno, SD kartica je podržana)

Što se tiče samog softvera, tu je Realme UI koji je baziran na Android 10 operativnom sistemu. Interfejs je prilično pohvalan, jer pruža iskustvo koje je blizu čistom Androidu, pa ne bi trebalo da imate problema pri snalaženju, ali ni pri samom korišćenju (bez štucanja, kočenja i sličnog).

Zaključak

Pri korišćenju uređaja nismo naišli ni na kakve probleme, a isprobali smo malo gejminga, YouTube, surfovanje internetom... uz to, još jednom bismo podvukli crtu i rekli kako je osvežavanje od 90Hz velika prednost ovog telefona.

Realme 6S je, dakle, sasvim pristojan telefon za prosečne korisnike. S obzirom na to da je prilično jednostavan i lak za korišćenje, nije potrebno nikakvo posebno prilagođavanje, pa bi bilo bezbedno reći kako je ovo dobar izbor za sve one koji hoće Android i dobro iskustvo, ali ipak od svog telefona ne traže mnogo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: