Turska: Počela nabavka aviona

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je danas kako su počeli tehnički radovi oko nabavke aviona F-16 od Sjedinjenih Država.

Izvor: B92, Al Jazeera

Subota, 23.10.2021.

15:36

Turska: Počela nabavka aviona
Ilustracija: Epa/JAGADEESH NV

Akar je odgovarao na pitanja novinara u Briselu nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a, javlja Agencija Anadolija.

Tom prilikom upitan je i o turskoj nabavci aviona F-16 od Sjedinjenih Američkih Država.

"Naša je dužnost da zaštitimo naših 84 miliona stanovnika, našu zemlju od 780.000 kvadratnih kilometara, kao i naša prava i zakon u tom okviru. Kako? Mi ćemo to učiniti našom vojskom. Šta znači vojska? Osoblje i oprema. Pokušavamo to da ispunimo. Dakle, pokušavamo da opremimo našu vojsku na najbolji mogući način”, rekao je Akar, prenosi Al Džazira.

Naveo je da se pod vodstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana procenat domaće proizvodnje u odbrambenoj industriji njegove zemlje približio 80 posto.

"U mogućnosti smo da zadovoljimo mnoge naše potrebe domaćom proizvodnjom. Osim toga, imamo i druge potrebe, koje također moramo da zadovoljimo", kazao je Akar.

Nedavno je šef Direkcije za odbrambenu industriju Turske Ismail Demir rekao da će Turska ako SAD ne odobre ugovor za F-16 kupiti ruske avione SU-35 i SU-57.

"Ako SAD ne odobre ugovor za F-16, nakon situacije sa F-35, Turska neće imati drugi izbor. Pita nje SU-35 i SU-57 može se ponovo pokrenuti bilo kada", kazao je Demir.

Sastanak s grčkim zvaničnicima

“U tom smislu, moramo obnoviti F-16 koje imamo. Počeli su tehnički radovi za nabavku Block 70 Viper F-16 od našeg saveznika i prijatelja SAD, ali isto i za modernizaciju nekih aviona koje već imamo. Pratimo proces. Jačanje Turske znači i jačanje odbrane NATO-a”, poručio je Akar.

Podsetio je da se u sedištu NATO-a sastao i s grčkim ministrom odbrane Nikolaosom Panagiotopoulosom.

“Imali smo pozitivan i konstruktivan sastanak s grčkim ministrom odbrane. Očekujemo da ćemo u narednom razdoblju videti pozitivne rezultate ovog sastanka”, ocenio je Akar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: