Bogatiji od Gejtsa i Bafeta - zajedno

Bogatstvo Ilona Maska, zahvaljujući porastu vrednosti Tesle i Spejs iksa nezaustavljivo raste, te je ove godine povećano za više od 66 milijardi dolara.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Subota, 16.10.2021.

10:45

Bogatiji od Gejtsa i Bafeta - zajedno
Foto: john smith williams/Shutterstock

Pogled na Blumbergovu listu milijardera otkriva da danas na svetu imamo čak jedanaest osoba koje su "teške" više od 100 milijardi dolara.

Na toj listi dominiraju bogataši iz tehnološkog sektora, a trenutno prvo mesto kao najbogatija osoba na svetu drži - Ilon Mask. Od početka pandemije njegovo je bogatstvo brutalno naraslo te je, prema poslednjim brojkama s Blumberga, sada težak neverovatnih 236 milijardi dolara, prenosi Zimo.

O koliko velikim brojkama se radi, najbolje pokazuje poređenje s još dva ultrabogataša čija je vrednost veća od 100 milijardi dolara - Vorenom Bafetom i Bilom Gejtsom. Naime, bogatstvo Ilona Maska veće je od brojke koja se dobije kada se zbroji bogatstvo Bafeta i Gejtsa. Bafet se nalazi na desetom mestu liste bogataša i njegova vrednost iznosi 103 milijarde dolara, dok je Gejts na četvrtom mestu i težak je 130 milijardi dolara.

Drugo mesto pripada velikom Maskovom suparniku Džefu Bezosu (197 milijardi dolara), dok je na trećem mestu Bernar Arno sa 164 milijarde dolara. On i Bafet jedine su osobe na listi top 10 milijardera koji bogatstvo nisu ostvarili na tehnološkom tržištu. Uprkos svim problemima s Fejsbukom i milijardama koje je (kratkotrajno) izgubio, Mark Zakerberg nalazi se na sedmom mestu sa 121 milijardom dolara, a ispred njega su osnivači Gugla. Nakon osnivača slede Leri Elison i Stiv Balmer te, na desetom mestu, spomenuti Bafet.

Razlog velikog rasta bogatstva ove godine Ilona Maska, a reč je o porastu većem od 66 milijardi, leži u odličnim performansama Tesle, ali i nedavnoj investiciji u Spejs iks, prema kojoj je vrednost kompanija dosegla 100 milijardi dolara i samo zahvaljujući toj investiciji bogatstvo Maska skočilo je za dodatnih 11 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: